Sunday, November 6, 2016

Clinton és Trump

Mi köztük a valós különbség?

A baloldal-jobboldal skálán mindketten jobboldaliak. Amerikában a baloldal gyenge, Bernie Sanders jó eredménye kifejezetten szokatlan volt idén.

A liberális-konzervatív skálán Clinton egyértelműen liberális. Viszont Trump nem egyértelműen konzervatív, e tekintetben ő inkább semleges, középen van. Pontosan ez döbbentette meg a republikánusok vezetését idén: a szavazótábor látványosan hátat fordított a legjelentősebb erősen konzervatív jelölteknek, s velük szemben a hozzájuk képest egyenesen liberális Trump lett a nép kedvence. Trump valójában nacionalista liberális, míg Clinton kozmopolita liberális: az eltérés másodlagos kérdésekben van.

Az igazi eltérés az elitista-populista skálán van. Clinton az oligarchia embere, míg Trump a kisembereké.

De ez miért érdekeljen minket, akik nem vagyunk amerikaiak? Mindez amerikai belügy. Persze mégis fontos ez, hiszen az USA a világ vezető nagyhatalma, így minden ottani esemény kihat az egész világra.

Ami számunkra fontosabb az az amerikai külpolitikai eltérés a két jelölt között.

Mindkét jelölt védi az amerikai érdekeket. Ebben semmi gond: minden normális, egészséges ország vezetőjének ez a fő feladata. Ellenben míg Trump csak az amerikai érdekeket védi, Clinton számára további szempont a liberalizmus messianisztikus hévvel való terjesztése is a világban. Trump nem akar háborút – hacsak ez nem elkerülhetetlen Amerika érdekei számára -, s hajlandó kiegyezni a többpólusú világrenddel, míg Clinton számára nincs más elfogadható megoldás, mint az Amerika vezette liberális, globális rend.

Számunkra Trump győzelme a jobb megoldás. Nem azt mondom, hogy Trump jó és Clinton rossz, hanem azt, hogy Clinton a sokkal nagyobb rossz kettejük közül.

hlr

2 comments:

  1. Kedves MaxVal!

    Az amerikai elnököt már réges-régen megválasztották, csak mi még nem tudjuk, ki az.

    Szerintem ha tudjuk, hogy mi itt bábszínházat nézünk, ami csak a hülyegyerekeknek szól, abból világosan következik, hogy a megválasztott elnök Trump.

    Mert ha Clintonnét választották volna meg, akkor nem lenne szükség ekkora médiacirkuszra.

    Erre azért van szükség, hogy úgy tűnjön, Trump fatális véletlen és kusza csaták kiszámíthatatlan kimenetele folytán lett elnök.

    Trump esetén ugyanis enélkül kilógna a nagy szőrös lószerszám.

    ReplyDelete
  2. Találó összefoglaló, de gyanítom ha esetleg Mr.Trump lenne az elnök fogalma sincs róla milyen nehézségekkel került szembe. Egy dolgot biztosra vehetünk, a közel-keleti öldöklésnek fegyveres eszközökkel nem tudunk véget vetni mert lehetetlen. Más minden az eddigiektől eltérő kiutat kell találnunk. Ezt könnyű belátni, azok a konfliktusok elsősorban vallási eredetűek, már akkor is fennálltak, amikor az amcsi alkotmányon még még sem száradt a tinta.Tehát xx. századi fejjel gondolkodva az a konfliktus feloldhatatlan.

    ReplyDelete