Friday, November 11, 2016

Mi a sajtószabadság?

Miután a Népszabadságot bezárta a szabad piac láthatatlan keze, ismét gágogás kezdődött a sajtószabadságról.

Elhangzottak a lehető legfantasztikusabb elméletek a sajtószabadság, véleményszabadság végéről.

Mit jelent a valóságban a sajtószabadság? Csak a következő dolgokat:

  • mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

  • mindenkinek joga van az különböző információk megismeréséhez,

  • az állam nem avatkozhat be a fentiekbe,

  • mindenkinek joga van hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást.


Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és az Emberi jogok európai egyezménye sem mond egyebet, ezt aláhúznám!

Hozzáteszem: a fenti jogok mindenhol korlátozva vannak, hiszen már maga az állam szabályozó szerepe is korlátozás valamilyen szinten. Emellett a zaklatásmentesség nem biztosított a legtöbb liberális demokráciákban, sőt sokszor maga az állam a zaklató fél, lásd az ohiói keresztény cukrászok esetét az USA-ban, akiket homofób, keresztény nézeteik miatt zaklat az amerikai állam. Továbbá minden országban vannak tabutémák, melyekre nem vonatkozik az információhoz jutás és a véleménynyilvánítás szabadsága.

De elfogadva, hogy vannak korlátozások, mégis világos mi a sajtószabadság:

  • szabadon kifejezhető a vélemény, egyes kifejezetten tiltott kérdéseket leszámítva, melyekre hozható valamilyen racionális indok, lásd: nemzetbiztonsági érdek, rágalmazás, kegyeketsértés, közbotrányokozás, stb.

  • szabadon alapítható média, azaz nincs erre állami szabályozás az ésszerűség határán túl, azaz nyilván, hogy nincs elég szabad frekvencia, így nem lehet mindenkinek rádiója és tv-csatornája, kell valamilyen szabályozás, de pl. egy nyomtatott lap vagy egy internetes kiadvány esetében nem kell szabályozni semmit,

  • senkit sem üldöz az állam a véleménye miatt, kivéve ha az a vélemény kifejezetten bűncselekményt segít elő vagy valósít meg,

  • nincs állami cenzúra, az államtól nem szükséges előzetes engedély valaminek a megjentetéséhez.


Viszont a sajtószabadság NEM jelenti a következők egyikét se:

  • az állam köteles finanszírozni bárki médiáját,

  • egy adott média köteles teret adni bárki véleményének,

  • a reklámozók, szponzorok, stb. kötelesek egyenlően támogatni minden médiát,

  • az állam köteles ingyenes hozzáférést biztosítani a polgárok számára minden médiához.


 

 

 

 

 

20 comments:

  1. Max! Ezt azért külön választanám: "a reklámozók, szponzorok, stb. kötelesek egyenlően támogatni minden médiát," - ez így nem korrekt. A szponzor megválaszthatja azt, hogy kit támogat, de a reklámozóknak arányosan kellene osztaniuk a hírdetéseket, éppen a sajtó- és vélemény szabadság egyensúlya miatt. Minden normális országban így van szabályozva a reklámpiac... Nálunk meg sehopgy sincs... ez bizony sérti a sajtó szabadságát... szerintem

    ReplyDelete
  2. Tehát X cég nem dönthet hol reklámoz? Mondjuk a zsidó étterem köteles reklámozni az antiszemita médiában?

    ReplyDelete
  3. Kedves MaxVal!

    Magyarországon a lapok finanszírozásában mindigis a kormány vett részt meghatározó módon a reklámokkal. A fidesz ezt a baloldali lapok esetében beszüntette, és a pénzt kizárólag a fidesznyik seggnyaló médiáknak juttatta és juttatja. Ezen kívül utasította azokat a cégeket, akik a fidesztől függő helyzetben voltak, hogy ők se hirdessenek. Vagyis a sajtószabadság elleni támadást ez jelenti.

    Azonkívül az is világos immár 15 év távolából, hogy a fidesz folyamatosan ótvarosan hazudozott "sajtókiegyensúlyozás"-ról, és valójában a fidesztől eltérő vélemények teljes elhallgattatásáról volt szó már az elejétől.

    Csak éppen ez a hazugság elkallódott a többi csillárlengető hazudozás közepette.

    ReplyDelete
  4. A Fidesz szerepe ebben mindenképpen pozitív. A totális liberális véleményterror le lett nyomva. Ezt másképp nem lehetett végrehajtani, mint ahogy írod. Más módszert tudsz a nyugatnyaló médiák elleni harcra?

    Ma is van egy rakás nem-fideszes média, csak már nem képesek diktálni. Olyan rossz ez?

    ReplyDelete
  5. Miért olyan rossz ez? Hát mert százmilliárdok mennek a kutyának se kellő fidesznyik seggnyaló médiába a pocsékba. Persze a seggnyaló cimborák jól ki vannak tömve manival. Jól vannak tartva a lopott pénzből.

    A baloldal sajtója meg valójában megszűnt. A balosoknak az maradt, hogy szídják a rohadt kurva anyját ennek a mocskos tolvaj bandának, és csendben fenjék a kiegyenesített kaszát a sufniban.

    Hát ez a baj.

    ReplyDelete
  6. Milyen baloldal? A magyar "baloldal" a nemzetközi tőke lobbija, s a Fidesz ellen azért harcol, mert az meg a nemzeti tőke mellett áll.

    ReplyDelete
  7. Orbán a nemzetközi nagytőke csicskása. És nemzeti tőkének a saját seggnyaló, tolvaj baráti körét nevezi.

    Milyen baloldal? Nem az Ön egyedi definíciói szerinti baloldal.

    ReplyDelete
  8. Ami ma Mo-on baloldalnak nevezi magát, az a háttérhatalom és a nemzetközi tőke csicskása, ez a lényeg. Orbán mérsékeltebb náluk.

    ReplyDelete
  9. Nem. De az állami hírdetéseket, célzott média kampányokat nem haveri, hanem olvasottsági mutatók alapján kellene leosztani - függetlenül pártállástól. A nagy nyugati cégek ezek alapján osztják le a hírdetéseiket - persze nem Magyarországon, mert itt a reklámpiacot is átszövi a korrupció - ami nem oldalfüggő... Ezt bizony törvényileg kellene szabályozni és egy ütőképes ellenzék éppen a saját jól felfogott érdekében az első helyek egyikén éppen ezért emeléne szót.

    ReplyDelete
  10. Zorro, kérem!
    Ezt olvassa el...
    http://valasz.hu/itthon/balsors-42181/

    Most ide coppytom azt is, amit az FB-n írtam a Nol.Blog csoportban - komolyan kíváncsi lennék a véleményéra...
    "Nemcsak diktatúrában. A hatalmon lévő politikai elit mindig igyekszik kihasználni a másik oldalon lévő réseket a saját javára. Na, itt média fronton nem rés volt, hanem óriási lyuk, amibe a Fidesz bele is taposott. Jobban kellett volna őrízni az értékeket - okosabban, szakszerőbben - szívvel. Találó volt az egyik komment, Gyurcsány médiáról szóló véleményéhez: "Orbán hasznos idiótája..."
    Fel kellene ébredni.."

    ReplyDelete
  11. Állami hirdetés alig van, abból nem tud megélni egy média se.

    ReplyDelete
  12. Ezt nem mondod komolyan? Reklám nemcsak az ami annak is néz ki, hanem a társadalompolitikai iránymutató kamopányok "szüljetek több gyereket" "ne dohányozzatok" srb. - horribilis állami pénzrk vannak benne és meg tud élni belőlük nem egy média hanem több is...
    Ja!
    Nem tudnád valahogy egyszerűbbé tenni a honlapodat? Ez a kódolás minden kommentnél elég macerás, elmegfy az ember kedve tőle...

    ReplyDelete
  13. Magyarországon több millió ember nevezi magát baloldalinak.

    Ezek nem azok, akiket maga baloldalinak nevez. És sokkal többen is vannak.

    Ezek elhallgattatása ment 25 éven keresztül. Mostanra tökéletesen el is lettek hallgattatva. És elmarva a politikától.

    A többi fórum liberális. Persze összejátszva Önökkel félig-meddig hallgatólagosan baloldalinak álcázva magát.

    Orbán a nagytőke ugyanolyan pincsikutyája mint az összes többi, csak gátlástalanabbul hazudozik.

    ReplyDelete
  14. Kedves Quick!

    Elolvastam. Ismertem a sajtókiegyensúlyozás fideszi ideológiáját korábban is. Meg a kapcsolódó hazudozást is.

    Szerintem a fő kérdés továbbra is az, hogy a liberális és szocialista sajtó miért hagyta mindezt szó nélkül.

    Erre csak egy magyarázat van szerintem: a gyarmattartóink, gazdáink rájuk parancsoltak, hogy hagyják.

    Ha nem így lett volna, kizárt, hogy testületileg, kivétel nélkül ilyen hülyék lettek volna, hogy egy szó nélkül tűrjék.

    ReplyDelete
  15. Aki igazi baloldali, az a Fideszt tartja kisebb rossznak.

    ReplyDelete
  16. Sajnos nem megy másképp: ha törlöm, akkor a robotok tucatjával teszik be a reklámokat.

    ReplyDelete
  17. Nem kizárt. Gyanítom a liberálisokat simán megvették, a szocialisták meg - liberális besegítéssel, önmagukat butitották le, úgy, hogy csak olyanokat engedtek a színpadra, akik a felszínes csevegésen túl többre már nem voltak képesek. A lényeg a lényeg: közösen tettek meg mindent a jelenlegi helyzetért. De kár is erről szaporítani a szót, eső után köpönyeg. Egyebekben meg Maxnak adok igazat. Pillanatnyilag Orbán a kisebbik rossz és az is marad, amíg nem lép ki egy olyan ellenzéki csoport, amelyik nem azzal van elfoglalva, hogy hogyan nyomja víz alá a másikat. Hál' Istennek én már kiszálltam ebből a mókuskerékből, de nagyon remélem, hogy jönnek olyan fiatalok, akik képesek túl lépni az árnyékükön. Vannak már igéretes tehetségek, akik nem a Kttős Mércénél dagonyáznak...

    ReplyDelete
  18. Kedves Quick!

    Orbán nem a kisebbik rossz. A szemünk láttára herdálta el Magyarország utolsó lehetőségét a legalább részleges felzárkózásra.

    A mérhetetlen EUs pénzeket az ellátó rendszerek korszerűsítése és a versenyképesség növelése helyett baromságokra költötte meg idiótákkal lopatta el.

    Az Ausztriának adott Marshall-segély többszörösét.

    Itt már mindenki zsebben van, és nem jöhet semmi új, ami nem ugyanebben az egy zsebben van.

    Egyetlen lehetőség lett volna: az MSZP rákényszerítése a bérből és fizetésből élők képviseletére. Vagyis a pofájukba vágni hogy ha nem így politizálnak, akkor menjenek a jó anyjukba. De ehelyett a sok hülye inkább a gyarmattartóink érdekeinek megfelelően otthon marad és kiszáll a politikából. Ahelyett hogy kifejezte volna a dühét az MSZPnek a liberálissá válással kapcsolatban.

    ReplyDelete
  19. Aki igazi baloldali, az Orbánt és a FIDESZt hazaáruló tolvaj bandának tartja. Az MSZP-t a dolgozók elárulójának. És a tapasztalatok alapján a FIDESZhez képest amatőr kis zsebmetszőknek. Egészében az egész elitet kollaboráns kurvák gyülekezetének DKval, LMPvel, MLPvel.

    A JOBBIKot báránybőrbe bújt náciknak.

    És ami a legrosszabb, kb. a 90%-uk kiszállt a politikából: nem néz, nem olvas politikai műsorokat, újságokat, és már nem megy el szavazni.

    Ez volt a gyarmattartóink legfőbb kivánsága, ami teljesült is.

    Ezt hozta össze nekik szándékosan a FIDESZ, az MSZP és a többiek.

    ReplyDelete
  20. Te is tudod, hogy ez nem igaz. Mo-ról a nyugat hatalmas pénzeket visz el 25 év óta. Mo. ad Marshall-segélyt a nyugatnak! S a Fidesz az első erő 1990 óta, mely valamit tenni próbál e helyzet ellen.

    ReplyDelete