Tuesday, November 8, 2016

Megbolondult Gyurcsány?

Sok ballib hívő mostanában nagyon meg van lepődve, hogy éppen Gyurcsány az, aki manapság lehetetlenné teszi a ballib összefogást Orbán ellen a 2018-as választásokra. Pont most, amikor már a Jobbik-ballib koalíció se számít szentségtörő ötletnek a ballib táborban.

Persze Gyurcsány fanatikus hívei meg ebben a „Fidesz-bérencek” eltávolítást látják.

De mi a valóság?

Gyurcsány jelenleg a ballib oldal egyetlen profi politikusa, aki képes a jövő hétnél messzebb látni. S sose csinál dolgokat hülyeségből. Még amikor súlyosan téved is – lásd az ösződi beszéd önkiszivárogtatását 10 éve -, akkor is átgondolt koncepció alapján teszi ezt.

S Gyurcsány most se hülyeségből teszi azt, amit.

A migránsügyi népszavazás megmutatta: a ballib tábor gyenge, s ebből Gyurcsány le is vonta a helyes következtetést, ami nem más, mint az, hogy a 2018-as választás nem nyerhető meg a ballib tábor által, de ha esetleg, hatalmas erőfeszítéssel meg is lenne nyerhető, nincs értelme megnyerni.

Miért?

Ha sikerül is összehozni egy teljeskörű ballib összefogást, sőt megállapodni a Jobbikkal is valamilyen szinten, mi fog következni?

A legjobb esetben meglesz éppen az egyszerű többség. Alkotmányozó többség nem lesz, azaz a választási törvény nem lesz megváltoztatható, ráadásul kétséges, ez szükséges-e egyáltalán. Hiszen a jelenlegi választási szabályozás a nyertesnek kedvez, így a ballib tábor számára öngyilkosság lenne pont akkor bevezetni az arányos választási rendszert, amikor az már a Fidesznek kedvezne. Nemzetközi tapasztalat: mindig  a vesztes akar változást a választási rendszerben, sose a győztes.

gyurcsany

De nézzük a többit! Már a kormány megalakítása is súlyos nehézség lenne. Egy ennyire sokrétű ballib szövetség képtelen lesz még saját magával is megállapodni, nemhogy a Jobbikkal. Hiszen jelenleg minden van ott: jobboldali ultraliberálistól neomarxistáig minden. S a ha meg is lenne a kormány, a saját tábora fogja folyton nehezíteni munkáját. Az eredmény egyetlen dolog lesz: a kormány gyors bukása, majd rendkívüli választás, amit a Fidesz immár fölényesen meg fog nyerni.

Gyurcsány ezt átlátja tökéletesen. Így a cél: választásnyerés 2022-ben. Van erre 6 év. Elegendő idő. A kis ballib pártok el fognak tűnni 2018 után, mivel ha se az MSZP, se a DK nem segít nekik, képtelenek lesznek 1-2 %-nál jobb eredményre. Így ezt kell tenni: meg kell őket semmisíteni. S közben meg kell várni, hogy a Fidesz pedig felőrölje a Jobbikot. A nehéz feladat az MSZP lenyelése, de a 2018-as választási vereség után erre is esély lesz, Gyurcsány képes lesz profi módon tudatosítani, hogy a „gyenge” MSZP miatt nyert a Fidesz ismét.

Gyurcsány reménye: egy tisztán jobboldali, liberális, egységes párt összehozása (természetesen „baloldal” név alatt, mert ez a magyar hagyomány), élén vele, s ez a párt lehet majd 2022-ban a kihívó.



*


szolgálati közlemény: egyébként ez volt az ezredik cikk a bircahang.org-on

4 comments:

  1. Egy adott állapot reális felmérése még, koránt sem biztos, hogy a jó megoldás felé tett első lépés, noha a reál politika elengedhetetlen része.
    A hazai politikai válságot csak a nyugat politikai válságával összefüggve oldhatjuk fel, minek után a nyugat szerves részét képezzük, mondjuk úgy szimbiózisba vagyunk vele, (ha nem is önként és dalolva).
    A nyugatias világrendszer pedig recseg és ropog, ezt csak a legelvakultabb neoliberálisok nem látják be.
    Hol ott a válság mélyén valódi fenevadak ólálkodnak a technikai civilizációnk ellen, ámde ezek a "fenevadak" csak matematikai tételek formájába érhetők tetten amit viszont le kell fordítani a politika csinálói számára. Azaz ott kell folytatnunk ahol egy koron a Polányi- Kuhn vita elakadt, már mit Kuhn, a paradigma váltás fogalmát előbb elorozta majd eltaknyolva majd kidobta, ezért a kutatása, kifulladt. Hol ott egy "jó politizálásra" csak akkor kerülhet sor, ha ezeket az elméleti dolgokat a "magas tudomány" tisztázza, azaz a nagy ontológiai kérdéseket övező homályt eloszlatjuk és a (relativizmust) kidobjuk a kukába a neoliberalizmussal egyetemben.

    ReplyDelete
  2. Ezek valamennyien a külföldi nagytőke pincsikutyái.

    Ha a gazdi füttyent, helyetcserélnek.

    Nem kell hozzá semmilyen kusza mélypolitikai elemezgetés.

    ReplyDelete
  3. Ha valaki nyílt sisakkal kiállni a nyugat ellen, másnap bombázná a NATO Bp-et, azaz erről szó se lehet. Itt a lehető legnagyobb ellenállásról beszélünk a lehetőség határain belül.

    ReplyDelete
  4. Szerves részét képezzük a nyugatnak, tehát ha változtatni kell akkor változtatni fogunk. Azt megállapítani, hogy hét milliárd ember dilis, könnyű csak rá kell néznünk a bolygónkra. Ámde azt az egyetlen lehetőséget fel és megmutatni, amitől mindenki okosabb és bölcsebb lehet kicsit nehezebb, főleg akkor ha ez a megoldás egyszerű mint a faék. (hi-hi) Persze ezt a bölcseletet az bizonyítja, ha valamennyi tudományág legalább hat belső önellentmondásait feloldom, pl, matematikai-filozófia, elméleti fizika, nyelv-filozófia, esztétika, teológia, és persze a közgazdaság tudománya, ez eddig csak hat nem is sok, ugyanis ha megkönnyítem a munkájukat, occam borotvája szerint van igazam, ezt pedig csak tudomásul lehet venni. Azaz egy még nem ismert természeti törvényt kell felmutatni, amivel szemben az alkalmazkodáson kívül nincs máshoz jogunk.

    ReplyDelete