Tuesday, November 29, 2016

Csak nem értik

Írtam már többször is arról a furcsa magyar jelenségről, amikor a magyar ultraliberálisok igyeznek két széken ülve hadakozni Orbánék ellen.

A módszer lényege: egyszerre hibáztatni Orbánt baloldali érvekkel, hogy miért nem antikapitalista, közben pedig jobbos, liberális érvekkel azért hibáztatni őt, miért antikapitalista. E műfaj legnagyobb mestere az Együtt-PM nevű ma már de facto elhalt formáció, a Kettős Mérce blog és TGM. Részben az MSZP is igyekszik felzárkózni ide, bár azért még mindig inkább a liberális oldalon állnak.

Ami Orbánt illeti, természetesen csepet sem antikapitalista. Orbán jelenlegi eszméje a koreai-japán-szingapúri nemzeti kapitalista modell lehet, ami persze ökörség, mert Magyarországon ehhez minden elem hiányzik, de cikkem célja nem Orbán hibáinak elemzése.

Szinte szánalmas az az izzadságszagű igyekvés, hogy a nyugati rendszerkritikus fejlemények, a populizmus feljövetele valamiféle olyan kontextusban látszódjon, melyben Orbán a másik oldalon van. Mintha a magyar modell része lenne a nyugati statusquónak, ezáltal a rendszerellenesség valahogy Orbán ellen dolgozna.

Az őszintébb, de mindenesetre gondolkozni képes liberálisok ezzel szemben felismerik a valóságot: Orbán rendszere ezen az oldalon van, nem a másikon, azaz a nyugati rendszerkritikusok és Orbán közti eltérés csak árnyalatnyi, míg ezen rendszerkritusok és a magyar ballib fősodor között szakadék tátong. Gyakorlatilag a magyar ballib eszmeiség szinte minden eleme olyasmi, ami ellen a nyugati rendszerkritikusok küzdenek. A magyar ballibek semmiben sem részei a lázadásnak, sőt éppen ellenük lázad a világ. Ha Magyarországon is lesz lázadás, az nem Orbánt fogja elsöpörni, hanem a ballibeket törölni a színpadról teljesen.

S mindez teljes független attól, hogy a populizmus lehet balos és jobbos, s ezen belül is számtalan irányzatú: a magyar ballibek egyik részbe se férnek bele.

Megdöbbentem olvastam a napokban a HVG egyik filmkritikáját, melybnen ismét ugyanez merül fel. Az egyik kedvenc filmem kapcsán ismét megismétlődik  a hazugság - ill. lehet, hogy a szerző nem hazudik, hanem komolyan hisz ebben, ez esetben az illető csak szimplán egy idióta -, hogy a filmbéli leírt valóság valamiképpen a populizmus valósága, pedig a vak is láthatja: a filmbéli valóság a továbbfejlesztett liberális rend valósága.

A sorozatot pedig ajánlom, a legtöbb része jó. Az 1. évad 2. része, a 2. évad 3. része, s a 3. évad 1. része a legjobb.

15bm

Az 1. évad 2. részét egyszerűen kötelező megnézni mindenkinek! Írtam már róla régebben.

A magyar liberálisoknak pedig: aki két székén próbál ülni, szinte mindig leseggel  a földre...

4 comments:

  1. "de cikkem célja nem Orbán hibáinak elemzése."

    Muhahaha !!!

    :o)

    ReplyDelete
  2. Hmm,akkor mi?!Már ha a cikked célja nem Orbán hibáinak elemzése!
    Ami pedig az eddigi postjaidat illeti ezen az oldalon,sok kérdésem lett volna hozzád,de mára annyira feltupírozódtak,hogy már nem érdemes nekiveselkedni.Majd szép sorjában!Eddig itt nem tudtam belépni hozzád,de most minden gond nélkül "jössz" az exnolbloggereken!
    De azé'...mi az a ballib?!

    ReplyDelete
  3. Ja,igen!
    Neked is ,olvasásra,elemzésre:
    Új világtudat blog Zero days-a kíberháború rejtett,halálos világa

    www.magyardiplo.hu:A bárányok hallgatnak......

    ReplyDelete
  4. Mi a ballib? Jobbos, ultraliberális politikus, aki magát baloldalinak hazudja.

    ReplyDelete