Monday, November 28, 2016

Meghalt Fidel

Tegnapelőtt meghalt Fidel Castro.

90 éves volt, Élete legnagyobb részében profi politikus volt, ebből 52 éven keresztül a legmagasabb állami tisztségeket viselte Kubában. 1959-ben történt hatalomra jutása előtt is már éveken keresztül profi politikus volt.

Politikailag élete 3 szakaszra osztható. 35-40 éves koráig hagyományos latin-amerikai nacionalista volt, aki egyszerűen az USA térségbeli nyomasztó hatalma ellen lépett fel. A 60-as évek elején harcostársa, Che Guevara hatására marxista lett, eleinte még a szovjet hivatalos vonalnál balosabb verzióban, majd miután a szovjet vezetés és Che Guevara súlyos konfliktusba kerültek, Castro a szovjet hivatalos verziójú marxizmus mellé állt, s hitt is ebben sokáig. A Szovjetúnió összeomlása utáni időszakban, de különösen az ezredforduló után Castro a marxizmust kombinálni kezdte a hagyományos latin-amerikai nacionalizmussal. Ekkor megbékült immár a vallással is, amit addig erőteljesen ellenzett: a latin-amerikai katolicizmus erősen nacionalista és baloldali. Öccse most ezt a vonalat viszi tovább, amióta átvette - 2008-2011 között - Kuba vezetését.

Kőkeményen hitt abban, hogy mindig neki van igaza, így sose fogadott el tanácsot. Kubában már 1962-re megszüntetett minden legális ellenvéleményt. De később ugyanezt tette a szovjet vezetéssel kapcsolatban is: sokszor a hivatalos szovjet álláspont ellen ment.

Eredeti céljáiból nem valósított meg semmit. Ma Kuba életszínvonala nagyobb mértékben el van maradva a térséghez képest, mint 1959 előtt. S a kubai gazdaságot sem volt képes több lábra helyezni: ma ugyanúgy, mint 1959 előtt minden a cukoripartól, a dohányipartól, az idegenforgalomtól függ.

A társadalmi igazságosságot elérte egy időben: mindenki egyformán szegény lett, de ma már ez sem igaz, az ezredforduló utáni reformok hatására ismét megjelent a kubai alsó-középosztály, mely bár európai szemmel nem gazdag, de mégis hatalmas mértékben gazdagabb a kubai átlagembernél.

Egyetlen téren ért el valós és tartós sikert Fidel Castro: sikeresen megszüntette az országban az USA hatalmát.

Azt lehet mondani, egy kemény diktátor volt, aki országa nemzeti függetlenségét elérte, de minden másban teljes kudarcot vallott.

A legérdekesebb személyes vonása az volt, hogy nem volt nőcsábász típus. Kifejezetten monogám ember volt, de ezt titkolta, mert a kubai közvélemény számára ez nem számított pozitívumnak. Csak 10 éve lettek információk megjelentetve családi állapotáról, adddig ez szinte államtitoknak minősült.

5 comments:

  1. Amikor a Marxizmus karjaiba omlott fogalma sem lehetett róla, mekkora csapdába sétált bele, mentségére szólva. A nekrológ korrekt, nyugodjon békében.

    ReplyDelete
  2. Ahogy tőled megszoktuk: korrekt. De szívesen olvastam volna a személyes élményeidet is, ha nem is Castroról - Castro Kubájának hangulatáról.Voltak neked ilyen írásaid, nem teszed fel újra? Mert ugyan a Népszabi archivumát el lehet érni web.archive.org-on, de csak akkor, ha pontosan tudjuk a blog címét...
    Szívesen olvasnám, másoknak is érdekes lehet...

    ReplyDelete
  3. http://bircahang.org/category/kuba/

    ReplyDelete
  4. "Egyetlen téren ért el valós és tartós sikert Fidel Castro: sikeresen megszüntette az országban az USA hatalmát."

    Nem szüntette meg. Kuba elszigeteltségét és szegénységét az Egyesült Államok okozta és okozza. Vagyis az USA befolyása ugyanolyan nagy maradt, csak másképpen.


    Fidel Castro nem volt kommunista. (Raullal ellentétben.)

    Azért lett kommunista, mert az Egyesült Államok kormánya ragaszkodott a kedvenc amerikai maffiózóihoz és kubai fasisztáihoz.

    Ha nem ragaszkodik annyira Kennedy a szervezett bűnözők és a fasiszták országlásához, Fidel Castro maradt volna a kapitalizmusnál és a parlamentáris demokráciánál.

    Aki nem hiszi, olvasson olyan 90 előtt megjelent könyvet, ami erről a kényes kérdésről hebeg-habog össze-vissza. Mármint hogy hogyan lett Fidel Castro kommunista.

    Érdemes.

    És tanulságos.

    ReplyDelete