Sunday, November 27, 2016

Segítség, a versenyképesség!

Meg kell mondani, most a ballib politikacsinálók óvatosabbak.

Úgy tűnik, tanultak abból, hogy a bankok oldalán állni a devizahitelek kérdésében, a monopolszolgáltatók oldalán állni a rezsicsökkentés ügyében, s a terroristák oldalán állni a migránskérdésben még a saját szavazótáborok egy részének elvesztéséhez is vezet, nemhogy tudna ez újabb szavazatokat hozni.

Most hát, hogy Orbán komoly mértékű béremelést jelentett be, a ballib politikusok zöme a hallgatást választotta, s még a ballib megmondóemberek zöme is inkább elbagetellizálni igyekszik az emelést, nem támadni azt. Meglepő, de a ballibek képesek tanulni a múltból.

Persze hátul, csendben most is megy a morgás. Lám, az egész gazdaság csődbe megy a "hatalmas bérek" miatt, de ez nehezen egyeztethető össze az eddigi szólamokkal, hogy miért magasabb 15 %-kal a szlovák bér a magyarnál. S persze halkan megy az évtizedes ballib panaszdal: nem elég magas az úgynevezett termelékenység, meg nem lehet fizetést adni a nemlétezőból, továbbá oda az ország versenyképessége.

greed

Mi a valóság?

A magyar termelékenység nyugati szintű, ha nem így lenne, nem lennének az országban nyugati gyárak, üzemek.

A fizetés politikai kérdés, nem gazdasági sosem. Erőpozíció kérdése mennyi a profit és mennyi a bér, ez nem gazdasági kérdés.

A versenyképesség szó pedig perverzió. Valós jelentése: mi éri meg jobban a tőkéseknek? Természetesen  a tőkének az a legideálisabb, ha kicsik a bérek és így nagyobb a profitja. De ez kit érdekel a tőkén kívül? Senkit.

 

7 comments:

  1. A tőkés célja a haszon maximalizálása, az emberek ebben a kontextusban csak a szükséges rosszak, csakhogy a pénz rendszerint tőlük van. Persze ha kicsit más képen nézzük a dolgot akkor érdekes, összefüggésre is bukkanhatunk, mert mi is valójában a kamat ez egy exponenciális függvény, az élet-világa pedig egy dinamikus egyensúlyi állapot, amelyet a pénz-világa egy exponenciális függvénnyel befolyásol. Így nézve a dolgok alakulását az időnkénti politikai, gazdasági káosz szükségszerűen bekövetkezik.

    ReplyDelete
  2. Ha csendben maradtál volna, okosabb maradtál volna. Javaslom, hogy iratkozz be egy közgazdasági alapismeretek órára, talán ott sikerül felfognod, hogy miért is keres többet a szlovák és mi is az a termelékenység. De addigis a hozzád hasonlóknak készült oktatóvideót is nézhetsz a témában: http://index.indavideo.hu/video/Miertorszag_-_Miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak

    ReplyDelete
  3. Az ért magasbb a szlovák bérszint, mert az ottani kormány magasabb szintet harcolt ki, pont. A videódqt ismerem, láttam korábban: tömény butaság.

    ReplyDelete
  4. A rendszerváltás óta a kormányoknak csak a minimálbérre van befolyása, az átlagbért az nem módosítja érdemben. Ha esetleg vetnél egy pillantást a gazdasági termelés mérőszámaira, akkor mindjárt erősebb korrelációt találnál a bérekkel. De nem gonodolom hogy ilyen tudományos tények és összefüggések megzavarják a marxista téveszméidet, szóval inkább ne is fáradj.

    ReplyDelete
  5. A minimálbér módosítása erősen befolyásolja az átlagbért, nézz utána. S ez még csak nem is marxista elmélet.

    ReplyDelete
  6. Akkor lássuk a számokat: 2016-ban 5,4%-kal nőtt az átlagkereset. 2017-re 8-11%-ot jósolnak a 15%-os minimálbéremelés mellett. És ez a ~4-5%-os extra növekedés nem csak a 15%-os minimálbér növekedésből következik, hanem a durva munkaerőhiány és az 5%-os munkáltatói járulékcsökkentés játssza a főszerepet.

    Ettől függetlenül üdvözlendő a mostani intézkedés, ez most belefér a gazdasági helyzetnek és a költségvetésnek köszönhetően. De amit fent leírtál az instant faszság.

    ReplyDelete
  7. Orbán kollaboráns burzsujlakáj. Ezek a lózungok kizárólag a választásokra készültek.

    Egy olyan országban, amelyik tejes mértékben a gyarmattartói kezében van, értelmezhetetlenek az olyan fogalmak, mint GDP vagy termelékenység. Ugyanis ezek olyan adatokra támaszkodnak, amit a külföldi cégek az adózáshoz bevallanak.

    De a fő-fő céljuk a magyarországi adózás elkerülése.

    ReplyDelete