Wednesday, September 21, 2016

Demokráciát!

A 90-es években aktív voltam az akkor kezdődő bolgár internetes közösségekben. Különösen a 90-es évek első felében volt jellemző, hogy a legtöbb netező bolgár nem bulgáriai volt, hanem Bulgáriából nyugatra - elsősorban Észak-Amerikába - kivándorolt ember. Ezen emberek nagy többségére jellemző volt az öngyűlölet, minden bolgár dolog elutasítása. Mivel a mai magyar kitántorgók egy - szerencsére kisebb! - része között hasonló érzelmek tapasztalhatóak meg, lefordítottam magyarra pár akkor írt paródiámat. Íme ez az első! Kérem figyelembe venni: ez egy 20 éves írás.

Szabadságot! Demokráciát!

Mi, primitív vademberek és sötét egyének, akik a Balkán-félsziget széles mezőit és legelőit lakjuk, ezennel Amerikához, az emberi civilizáció bölcsőjéhez, a jó emberek országához, a nagy és legyőzhetetlen amerikai néphez, s a nagy amerikai felszabadító hadesereghez fordulunk azzal a kéréssel, hogy vegyen minket végre anyai atomernyője alá.

Mi vademberek immár 1300 éve* igyekszünk integrálódni a szabadság, testvériség, egyenlőség, demokrácia eszméihez, de ez mind  a mai napig nem sikerült. Ehelyett folyton bajt keverünk, így megzavarva a nagy szabadságszerető amerikai nép nyugodt álmát. Például még most sem semmisítettük meg  teljes hadiipari komplexumunkat, pedig közismert, hogy a demokrácia és a világbéke szabályai értelmében senkinek - kivéve a szabadságszerető amerikai népet - nincs joga fegyverekkel kereskednie! De mi vadak csak nem tudjuk megérteni még ezt az elemi igazságot se!

Tehát ünnepélyesen kérjük az amerikai kormányt és minden szabadságszerető amerikai polgárt, hogy teljesítse következő igényeinket:

Távolítsátok végre el nyelvünkből a gyűlöletes cirill ábécét, a kommunizmus és oroszbarátság ezen ominózus jelképét. Ugye tudja mindenki, hogy hány embert mészároltak le a kommunisták?!

Kérjük azonnal bombázzátok le a DZU Sztara Zagora-i üzemét**, ahol szégyentelen kalóz CD-k kerülnek gyártásra. Ha kell, romboljátok le egész Sztara Zagorát! Tisztában vagyunk azzal, hogy senkinek, kivéve a szabadságszerető amerikai népet, nincs joga birtokolnia a CD-k gyártásához szükséges technológiát- ez az egyik alapja a modern demokráciának! Adj a vadembernek CD-gyártósort, s a végén atomháborút fog kiprovokálni!

Kösznjük, hogy elküldtétek hozzánk Nemzetközi Valutaalapotok képviselőjét gazdaságunk vezetésére, szeretjük is őt, de ő egyszerűen nem nem elég nekünk, ezért kérjük, hogy küldjetek egész csapatnyi embert ezen intézményből, mely megtestesíti az az amerikai emberek önfeláldozó szeretetét a világ bennszülöttei és vademberei felé. Ha igazán szerettek bennünket, küldjetek 240*** neves önzetlen együttműködőt a Világbanktól, hogy ők legyen parlamenti képviselőink. Ígérjük, hogy szeretni fogjuk őket, és követni fogjuk őket életünk árán is!

Azt akarjuk, hogy státuszunk "társult állam" legyen, társulni szeretnék hozzátok, a jó emberek országához - ugyanazt szeretnénk, amit a puertoricói embereknek is megadtatok. Tisztában vagyunk azzal, hogy a valódi függetlenség azt jelenti, hogy egyenesen ti kezelitek a külső stratégiai és védelmi kapcsolatainkat! Hisz tudjátok hány milliárdba kerül nekünk eltartani különböző nagykövetségeinket?! Ha megkapjuk a társult állam státuszt, ezt a sok pénzt meg fogjuk takarítani, és velük végre élelmezni tudjuk Szandanszkiban az elnyomott macedón kisebbség szegény árváit.

S kérünk benneteket, hogy azonnal fogadjatok ne minket NATO nevű jótékonysági szervezetetekbe, a lehető leghamarabb, és népszavazés nélkül! Nem elég, hogy elfogadtok minket mint a legjobb szolgáitok, s szenvedtek haszontalanságunk miatt, álmatlan éjszakákat töltve miattunk, hogy a lehető legjobban irányítsátok vad Bulgáriánkat, még mindennek a tetején népszavazás is legyen?! A vad és felelőtlen embereknek nem szabad népszavazniuk! Még csak az kellene, hogy prostituáltak, pásztorlegények és komcsik döntsenek! Ti úgyis tudjátok, mi a legjobb nekünk, s ezt jobban tudjátok, mint mi!

S küldjetek nekünk több ezer tanárt tanítani nekünk az angol nyelvet, a világbéke és a haladás szent jelképét!

S jöjjenek ezerrel kotrógépek építeni a csővezeték Burgasz és Alaszka között, melyen édes illatú amerikai gáz folyik majd, hogy vége lehessen a totalitárius Gazprom-csöveinknek, melyek csak rontják a tájat.

S ha marad egy kis időtök, kérünk benneteket, evangelizáljatok minket! Küldjetek nekünk több ezer elkötelezett fiatalt - mormonokat, a baháiakat, krisnásokat, jehovistákat és szcientológusokat - tanítsanak meg minket, hogy mit jelent az igazi kereszténység, hogy végre elsüllyedjen a moslék ortodoxiánk - ez a csúnya, kommunista, KGB-s, oroszbarát szekta!

1300 év bolgár iga elég volt! Demokráciát akarunk! Várunk rátok!!!

Megjegyzések a magyar olvasóknak:

  • * A balkáni bolgár állam először 681-ban került megalapításra.

  • ** A DZU egy bolgár üzem, mely informatikai termékek gyártásával foglalkozott, többek között rendelésre kalóz CD-ket is gyártott, 1999-ben magyar tulajdon lett, s áttért háztartási elektronikai termékek gyártására.

  • *** A bolgár parlament 240 képviselőből áll.

7 comments:

  1. Kedves MaxVal!

    Egy baj van csak. Hogy nem tudjuk, Ön mi volt éppen akkor, amikor ezt írta.

    Nyilván már nem kommunista, és már nem is antikommunista ellenzéki liberális. És még nem lehetett fidesznyik se. Akkor szabadagazda.

    Vagy ekkor volt éppen fasiszta? (Persze ha jól emlékszem nem musszolinista pláne hitlerista, hanem frankóista.)

    ReplyDelete
  2. Így igaz. Fasiszta korszakomban írtam ezt.

    ReplyDelete
  3. Most tényleg kispekuláltam, vagy csak viccel?

    Egyébként ez a szöveg majdnem minden lehetne a liberálison kívül. Akár még "Többkapitalizmust!" MaxVal is.

    ReplyDelete
  4. Tényleg. Alapvetően minden ember alaphozzáállása a dolgokhoz stabil, s az ideológia ezen persze módosító tényezőként hat, de mégis látszik az alap. Egyébként meg liberálisként sem álltam ki az amerikai nyomulás mellett, bár ilyet valóban nem írtam volna akkoriban.

    ReplyDelete
  5. Egyszer már elmondta, csak nem emlékeztem pontosan a korszakhatárokra, és nem volt kedvem megkeresni.

    De a rendszerváltás maga az mi más volt, mint egy nagy amerikai nyomulás? Az amerikaiak pénzelték minimum az SZDSZ és elődeit, meg még a FIDESZt és az MDF-et.

    Én egyébként megdöbbentem, amikor kiderült, hogy az AFL-CIO két pártot pénzelt hivatalosan: az MDF-et (ez érthető) és a FIDESZ-t!!!!!!!!!! Már akkor!!!

    Vagy az a pénz is legalább részben az SZDSZnél kötött ki végül vajon?

    ReplyDelete
  6. Idealista fiatal voltam akkoriban. Liberális voltam arendszerváltáskor, de nem hittem, hogy Amerika azt fogja tenni, amit tett. Egyetlen mentségem: 22 éves voltam.

    Az MDF és az MSZP mögött inkább a német nagytőke állt szerintem. A Fidesz és a SZDSZ mögott Amerika.

    ReplyDelete
  7. A többi forrásról nem tudok semmi bizonyosat, csak az AFL-CIO támogatásáról. Hogy az eléggé nagy volt, és hogy az MDF-nek és a FIDESZ-nek ment. Ebből a FIDESZ lepett meg a leginkább, mert a FIDESZ-nek semmi esélye se volt a kormányzás közelébe kerülni ekkoriban, és még jó pár évig. Ezért gondoltam, hogy esetleg rajtuk keresztül ment a pénz az SZDSZ-hez.

    Ennek talán az lehetett az oka, hogy a többi támogatót esetleg zavarta volna, ha azt látja, hogy a CIA-től is kapnak pénz, és akkor talán ők nem adtak volna.

    De nem tudom. Mindenesetre különös.

    ReplyDelete