Sunday, September 25, 2016

Kétféle rendszerváltás

A kommunista Kelet-Európában a rendszerváltás 2 féle módon zajlott le.

A centrumhoz közelebb civilizáltabb módon, a távolabbi vidéken vadabbul.

A két módra jó példa Magyarország és Bulgária.

A magyar rendszerváltás teljesen rendezett volt. Minden elő volt készítve, alapos tervek voltak, a nép szinte észre se vette az egészet: még nagy tüntetések se igen voltak, s amikor voltak, azok jólfésült, alaposan ellenőrzött, teljesen békés tüntetések voltak, valójában nem is igazi tüntetések, hanem amolyan tömeges félállami megemlékezések. A politika gyorsan rutin lett, semmi egzotikum nem jelent meg. A gazdasági változások is rendezetten zajlottak. A legvadabb infláció sem haladta meg a 40 %-ot. Pozitívum: a bűnözés nem növekedett meg, a hatalom ezt sosem engedte meg. Nagyon gyorsan, nagyon szervezetten minden tulajdon át lett adva nyugati tőkéseknek.

Bulgária más tészta. Bulgáriában egymást érték a tüntetések, sokszor erőszakosak is voltak ezek, a bolgár parlament épülete többször is meg lett támadva. Több száz párt alakult, a politikusok jöttek-mentek. A gazdaság pedig kétszer is teljes káoszba merült, az infláció két ízben is meghaladta az éves 500 %-os szintet. S mindez társult hatalmas bűnözéssel: a legkisebb vállalkozásoktól is védelmi pénzt szedtek maffiák, nem volt ritka a robbantás, sőt a gyilkosság sem. A bűnözés és a politika sokáig össze volt fonódva, s nem csak a fehérgallérops bűnözés (az nyugaton is része a politikának), hanem az igazi, erőszakos, durva bűnözés is. Tíz év kellett, míg nyugalom és stabilitás lett, míg az ország átadott mindent a nyugati tőkéseknek.

Szóval kétféle úton ugyanaz az eredmény.

3 comments:

  1. Hogy Magyarországon nem növekedett a bűnözés? Aranykéz utca? Prisztás József? Fenyő János? Erre azért aludj még egyet!

    ReplyDelete
  2. Szerintem is mások voltak a körülmények. Állítólag a legsikeresebb Csehország és Szlovénia volt.

    Csehországban szinte kommunisztikus privatizáció volt állítólag. Mindenki kapott egy arányos részesedést az állami vagyonból. De Csehország mindigis iparilag fejlettebb volt, mint a kelet-európai átlag.

    Szlovénia sikere fogalmam sincs, honnan származik. Ipara nem nagyon világhíres, és pl. Horvátország turizmusa is fejlettebb. Talán az osztrákok vásároltak ott be.

    ReplyDelete
  3. Valóban nem volt probléma. Még a megboldogult nolblogon volt egy írásom ahol egy nemzetközi kutatás eredményét írtam le. Az államadósság két és félszerese nyugszik magán offshore számlákon.Ezt így megoldani hogy a nép tátott szájjal élje meg hogy kifosszák,nem kis meló lehetett. De az áruló értelmiség segítségével - akik a nép hülyítését oldották meg - sikerült.Lehet büszkének lenni rá.

    ReplyDelete