Thursday, September 15, 2016

A nyelvtudás szintjei

Európában a legelterjedtebb skála a nyelvtudás érzékeltetésére az a skála, mely 6 lépcsőfokot tartalmaz, a legalsó az A1 és a legfelső a C2. Az A1 azt jelenti, hogy valaki nagyon egyszerá gondolatokat képes kifejezni, sok hibával, s képes nagyon egyszerű dolgokat megérteni idegen nyelven. A C2 pedig azt jelenti, hogy a nyelvet használó képes anyanyelvi szinten használni az adott idegen nyelvet, esetleg csak a kiejtés terén ismerhető fel, hogy nem anyanyelvi beszélő.

Kevesen tudják, de van A0-s szint is. Ez azt jelenti, hogy idegen nyelven úgy igyekszünk beszélni, hogy saját nyelvünkön beszélünk, hangosabban és szótagolva, s közben mutogatunk. Ez nagyon elterjedt nyelvtudás szint volt a Balatonon a 70-es és 80-as években büfékben, strandokon, boltokban. Pl. bejön az ostoba turista és rámutat a palacsintára, majd azt mondja, hogy "fájv", mire a boltos megkérdezi: "tú-rós vagy lek-vá-ros pa-la-csin-tát kérsz?".

Ennél emeltebb szint az A0+ szint. Ez alapvetően a 0-ás szint, de időnként mondunk pár idegen szót is közben. Itt azt mondja a büfés: "jú vant tú-rós vagy lek-vá-ros pa-la-csin-tát?.

No comments:

Post a Comment