Wednesday, September 14, 2016

Az ország megosztása

Folyton halljuk a ballib megmondóemberektől, hogy micsoda szörnyű dolog, hogy Orbán megosztotta az országot.

De mi is a valódi helyzet?

A normális az, ha egy ország meg van osztva. Az emberek természetszerűen oszlanak csoportokra, valamint az emberek más dolgokat gondolnak ugyanarról. Azaz az emberiség sok részre oszlik, sok szempontból, egyetlen országon belül is.

Demokráciákban pedig mindez adottság, amin kételkedni antidemokratizmus.

A liberális "nem meg osztás" valójában azt takarja: legyen mindenki liberális. De ki akarna liberális diktatúrát, ahol mindenki egyenruhában mondja azt, amit kell és szabad?

Az ideális helyzet a megosztottság kétségtelenül létező negatív hatásának kiküszöbölésére nem a megosztottság megszüntetése, hanem a folytonos vita, azaz legyen kommunikáció a különböző nézeteket vallók között, a különféle álláspontúak ne akarják egymást a földbe tiporni, hanem vegyék tudomásul: a vitában való győzelem nem kell, hogy az ellenfél megalázásval járjon.

Nyilván ez lenne az ideális helyzet. Sajnos azonban éppen a liberálisok tették mindezt tönkre a 90-es évek elején: ők ugyanis azt mondták, hogy van az "igazság", azaz az mit ők mondanak, s minden más meg mucsaiság, bunkóság, elavult eszme, fasizmus, antiszemitizmus. Az ellenoldal reakciója erre meg ugyanez lett sajnos...

No comments:

Post a Comment