Thursday, September 22, 2016

Azok a rohadék oroszok!

A 90-es években aktív voltam az akkor kezdődő bolgár internetes közösségekben. Különösen a 90-es évek első felében volt jellemző, hogy a legtöbb netező bolgár nem bulgáriai volt, hanem Bulgáriából nyugatra - elsősorban Észak-Amerikába - kivándorolt ember. Ezen emberek nagy többségére jellemző volt az öngyűlölet, minden bolgár dolog elutasítása. Mivel a mai magyar kitántorgók egy - szerencsére kisebb! - része között hasonló érzelmek tapasztalhatóak meg, lefordítottam magyarra pár akkor írt paródiámat. Íme ez az első! Kérem figyelembe venni: ez egy 20 éves írás.

Azok a rohadék oroszok!

Már két évtizede szorgalmasan hallgatom a híreket.

S nagyon mérges vagyok azokra a rohadék oroszokra. Egyre rosszabb és rosszabb dolgokat tudok meg róluk. Most már majdnem sikítani tudnék az "orosz" szó hallatán.

Megtudtam például, hogy az oroszok - a rohadékok! - néhány évvel ezelőtt megtámadtak egy Grenada nevű államot, mert nem tetszett nekik az ottani kormány politikája. Fogták magukat az oroszok - a rohadékok! - és egyszerűen lerohanták Grenadát, majd ott bábkormányt segítettek hatalomra.

Utána ezek az oroszok - a rohadékok! - leváltották a panamai elnököt. Egyszerűen megtámadták Panamát, ott elfoglalták az elnöki palotát, s elrabolták az elnököt. Most a panamai elnök egy orosz börtönben van, és az oroszok - a rohadékok! - bírósági eljárást folytatnak ellene, mivel megsértett valamiféle orosz törvényeket.

Majd azt is hallottam, hogy az oroszok - a rohadékok! - olyannyira elszemtelenedtek, hogy már ők döntik el, hogy ki demokratikus és ki nem. Aki kiszolgálja az orosz érdekeket, az demokratikus. Aki viszont nem szolgálja ki az orosz érdekeket, az antidemokratikus.

S azt is megtudtam a hírekből, hogy az orosz érdekek a világ minden pontján jelen vannak, sőt még az űrben is. Aki ezt nem hajlandó elismerni, az terrorista, fasiszta, kommunista, és antiszemita, sőt néha mind a négy egyszerre.

Aznap meg meghallottam, hogy az oroszok - a rohadékok! - már itt vannak, a közelben. Megtámadtak Boszniában egy televízió-állomást, mivel az oroszellenes híreket és kommentárokat közölt. Egyszerűen leállították a televízió-állomás munkáját, s most helyette egy új tv-csatornát hoztak létre, amely már csakis oroszbarát híreket közöl.

Pillanat… most mondják, hogy mindezt nem is az oroszok - a rohadékok! - csinálták, hanem az amerikaiak. Ó, hát az egészen más!

12 comments:

  1. Ez valahogy nem tetszett. Viszont érdekelne a pánszláv gondolat támogatottsága és lélektana.

    Tehát például mi visz rá egy bolgárt az orosz pánszláv törekvések támogatására. Persze a triviális vallási dolgokon túl.

    Maga egyébként hogy van ezzel?

    ReplyDelete
  2. és íme az első (a 2.)

    ReplyDelete
  3. A pánszlávizmus BG-ban sose jelentett mást, mint oroszbarátságot. A mai BG-ban az oroszbarátság és oroszellenesség olyan, mint Mo.on a népi és urbánus. A politikával való kapcsolata is erősen változó a történelem során. Ma az mondható el - de ez azért nem kizárólagos -, hogy a liberális jobboldal (nem magyar értelemben vett jobb/bal, hanem nemzetközi értelemben) oroszellenes, a nacionalista és konzervatív jobboldal oroszbarát, a szélsőbal és szélsőjobb semleges, de inkább oroszbarát, mint oroszellenes, a polgári baloldal semleges, de jobban szimpatizál az oroszpártisággal, míg a radikális bal egyértelműen oroszpárti.

    A vallásos hit nem feltétlenül hat ki erre, simán vannak mélyen hívők, akik ezzel együtt oroszellenesek, s oroszpárti ateisták is.

    Az orosz politika támogatása vagy ellenzése így elvi alapú kizárólag. Aki ellenzi, jellemzően azért teszi, mert BG-t európainak tartja, míg Oroszországot nem, s a nyugatellenes oroszokat külső hódító erőnek tekinti.

    ReplyDelete
  4. Aki pedig támogatja, azért teszi, mert a mai nyugatot romlottnak tartja, ami ellen az egészséges Oroszország nyújt alternatívát. Ennek ideológiai alapja lehet akár konzervatív, akár radikális baloldali. Így megesik, hogy egymást egyébklnt nem kedvelő emberek egyformán szeretik Oroszországot, a tipikus eset lehet pl. az, amikor egy ultrakonzervatív hívő jobboldali, egy Sztálint istenítő ateista kommunista, egy újbalos szekuláris zöld, s egy újjobbos populista egyformán oroszpártiak. Ami összehozza őket: a liberális nyugat elutasítása. Kicsit olyan ez, mint Latin-Amerikában az amerikaellenesség: egymással semmiben egyet nem értők is képesek az USA ellen lenni együtt.

    ReplyDelete
  5. Köszönöm a részletes választ. Kicsit nehezen érthető innen nézve.

    És maga hogy van mindezzel?

    ReplyDelete
  6. Oroszellenes sosem voltam, inkább semleges voltam, úgy 15 éve meg oroszbarát.

    ReplyDelete
  7. Magától nem is ezt kérdeztem volna, hanem hogy hogyan tekint az orosz pánszlávista törekvésekre. Illetve hogy hpgyan gondol egy bolgár ortodox az orosz egyházra. Mi a viszony?

    Illetve ha tudja, akkor az oroszok hogy tekintenek a bolgárokra mint ortodoxokra?

    ReplyDelete
  8. Ahogy egy magyar katolikus egy osztrák katolikusra. Ez ugyanaz az egyház. Vannak persze nemzeti sajátosságok az ortodoxiában, de ezek nem érintik a vallást. A bolgár ortodoxiának történelmileg csak a görög ortodoxiával volt konfliktusa: nemzeti alapon. A görögök számára egy időben amoiyan nemzeti cél volt, hogy minden ortodox legyen görög nyelvű, legalábbis a papok legyenek azok. Ezt a harcot a mai napig vívják az arab ortodoxok ellen egyébként, lásd a Jeruzsálemi Egyházat, ahol a hívők 99 %-a arab, míg a papoknak a fele ma is görög.

    Az oroszokat illetően a bolgár ortodoxok egy része hibának tartja a mai orosz egyház kőkemény politizálását, míg mások meg pont ez éljenzik, s ezt hiányolják a bolgár egyházban.

    Ami a politizálást illeti, a bolgár egyház igyekezett mindig mind a két ortodox de facto központtal - Konstantinápoly és Moszkva - jóban lenni. Pl. a naptárkérdésben Konstantinápolyt támogatja, míg az ökumenizmus kérdésben Moszkvát.

    ReplyDelete
  9. Én nem látok jelenleg orosz pánszlávista törekvéseket, így nem tudok sehogy se viszonyulni valami nemlétezőhöz,

    Az orosz átlagember számára a bolgárok amolyan hálátlan, hűtlen rokonok, akik azért mégiscsak rokonok és a lelkük mélyén barátok.

    ReplyDelete
  10. És hogyan viszonyulnak az oroszok két évszázaddal ezelőtti vallási reformjaihoz?

    ReplyDelete
  11. Azok a reformok korábban voltak, a XVII. században, s a valóságban egyes kialakult orosz szokásokat szüntettek meg, azokat visszacserélve az eredeti római szokásokra. Pl. a keresztvetásnél vissza lett állíyva az eredeti összetartott ujakkal való mozdulat,. szemben az Oroszországban kialakult kinyújtott ujjas verzióval. Egyébként a 2 változat kzöött nincs dogmatikai eltérés. BG-ban ezek az orosz szokásosk sosem léteztek.

    ReplyDelete
  12. Köszönöm. Azt hittem, voltak komolyabb változások is.

    ReplyDelete