Monday, February 1, 2016

Két fasizmus

Az eredeti fasizmus népi, antikapitalista mozgalomnak indult.

Az olasz változat alapvetően konzervatív volt: a kapitalizmus előtti állapotokat akarta visszahozni. A német változat viszont forradalmi volt: új társadalmat akart építeni.

Hogyan engedték meg a kor hatalmasai ezen eszmék hatalomra jutását? Úgy, hogy kompromisszumot kötöttek ezekkel az eszmékkel.

Németországban a német nagytőke hathatós támogatása nélkül sosem jutott volna hatalomra Hitler. Mit adott Hitler cserébe? Beszüntette az ipari nagytőke elleni harcot, sőt teljesen megbékelt vele, a célpont kizárólag a pénzügyi tőke lett. A nagytőke számára pedig Hitler volt a kisebbik rossz  a kor másik népszerű eszméjéhez, a kommunizmushoz képest,

Közismert, hogy a Hitler hatalomra jutása előtti utolsó szabad német választásokon a náci párt nem tudta megszerezni a többséget, csak a mandátumok egyharmadát - pontosabban 34 %-át - szerezték meg. A nácik fő ellenfelei közül a szocdemek 21 %-ot, a kommunisták 17 %-ot, a kereszténydemokraták pedig 12 %-ot szereztek.

Hitler azért kellett a háttérhatalom képviselőinek, hogy biztosítsa a továbbiakban is hatalmukat. Nem volt a kedvencük, de mivel más nem volt - a hagyományos liberális szervezetek csődöt mondtak - csak ő maradt. Így hát hatalomra segítették.

S Hitler végezte a feladatát: sosem nyúlt a német nagytőkéhez, csak a zsidó tőke kisajátítása volt megengedve neki.

A  túl nagyra nőtt és túl erős Németország legyőzéséhez szükség lett aztán a Szovjetúnió szövetségére. A szövetség pont addig tartott, amíg elengedhetetlen volt: Hitler legyőzéséhez.

Ma már minderre nincs szükség. Nem kellenek se demagóg jelszavak, se fáklyás felvonulások, se horogkeresztek. Bele lett nevelve az emberekbe, hogy az a jó, ha a világ vagyonának 80 %-át 300 ember birtokolja, pedig ilyen valószínűleg utoljára a tatárjárás idejében lehetett.

A liberálfasizmus letisztultabb eszme, önelegendő...

10 comments:

  1. A fentiek kb 2/3-a hülyeség!

    ReplyDelete
  2. Kedves MaxVal!

    Maga itt milyen motort használ? Ilyen kéne nekem is.

    ReplyDelete
  3. Hát ez egy saját blog, nem?

    És akkor ez valami saját szerveren fut saját blogkezelő szoftveren, nem?

    ReplyDelete
  4. Igen, ez az én saját szerverem. A wordpress-t futtatom rajta, ez a kommentdoboz pedig egy wordpress-es kiegészítő.

    A wordpress mint szoftver teljesen ingyenes, s a legtöbb kiegészítő is az. Viszont ez a teljes verzió. A wordpress.com-on ingyenes a tárhely, de ott a szoftver korlátozott változata fut.

    Azaz ha van saját szervered, akkor tudod használni a teljes verziót teljesen ingyen. Magyarul: csak a szervert fizeted, de a szoftver ingyenes.

    ReplyDelete
  5. Még azt elárulná, mennyi helyet foglal a cucc?

    ReplyDelete
  6. 8 MB körül, ha jól tudom. Mármint ez az alap.

    ReplyDelete
  7. Letöltés itt: https://wordpress.org/download/ - ezt kell, s nem a wordpress.com-ot, az ingyenes szerverrel jön, de korlátozott funkcionalitású.

    ReplyDelete
  8. Tyűha! Köszönöm. Ez kell nekem!

    Már hallottam róla, csak általában kívülről nem lehet tudni, melyik motor melyik?

    ReplyDelete
  9. Szerintem ez a legjobb. Próbáltam a Drupalt és a Joomlát is. De a WP a legjobb eddig.

    ReplyDelete