Sunday, February 7, 2016

Ha lesz háború

Ha lesz háború, most lesz.

Szíriában a helyzet elindult a végső stádiumba.

A szír kormány hadereje az iráni és az orosz segítségnek köszönhetően nyerésre áll. syria

A térképen jelöltem a jelenlegi körülbelüli helyzetet:

  • zöld - szír kormány,

  • sárga - kurd erők,

  • piros - Iszlám Állam,

  • kék - nyugatbarát terroristák.


A piros szín nagysága megtévesztő, mivel az elfoglalt területek zöme lakatlan. Szíriában a lakosság zöme az ország nyugati felében és északon van.

Az, aki az egész háborút elindította most azon gondolkozik, tegyen-e úgy, mint Líbiában, vagy hagyni veszni szövetségeseit. Líbiában is ez történt: a kormányerőknek még kb. 1-2 hetük volt hátra a terroristák legyőzéséhez, amikor a nyugat beavatkozott a terroristák oldalán, ily módon meggátolva a kormányzati erők biztos győzelmét.

Nehéz megmondani, a liberális agytröszt miben sántikál: hagyja veszni Szíriát vagy mindenáron küzdeni fog érte. Ha ez utóbbi lesz, sietniük kell, ugyanis időközben a kormányerők gyakorlatilag szövetségben a kurd erőkkel folyamatosan növelik területüket, valószínűleg még 2 hét és Aleppo kormánykézre kerül (ezen a héten elvágták a szír kormányerők Aleppo közvetlen összeköttetését Törökországgal). Aleppo Szíria legnagyobb városa (nagyobb a fővárosnál tehát) és a nyugatpárti terroristák általi elvesztése a háború végét jelentené. Utána már csak egyes terrorista gócpontok egyenként való levadászása maradna.

Ami biztos: Irakhoz hasonlóan Szíriában is kurd autonóm terület lesz, gyakorlatilag független államként. Most már a szír kormány akkor se lesz képes ezt visszavonni, ha akarná ezt.

A fő vesztes nem is a nyugat, hanem Törökország. Törökország be fog avatkozni ebbe, mert nem hagyhatja az eseményeket így. A kérdés csak az, hogy a nyugat ebben támogatni fogja-e a törököket. Ha igen, annak komoly következményei lehetnek, az atomháború sem kizárt.

Törökország meg fogja próbálni kiprovokálni, hogy az orosz haderő török területet támadjon, majd erre hivatkozva fogja kérni a NATO segítségét.

Ami biztos: Görögország meg fogja tagadni a NATO-alapszerződésben előírt kötelezettségeit, s nem fog segíteni Törökországnak. A görög semlegesség gyakorlatilag az Oroszországgal való szövetséget jelenti majd. Nem kizárható, hogy más országok is a görög modell alapján fognak lépni: Csehország, Szlovákia, Magyarország. Románia és Bulgária pedig meg fogja próbálni a végtelenségig elhúzni a döntést.

A világháború megelőzésében a legfontosabb szerepe a kelet-európai NATO-tagoknak lesz. Ha ugyanis ezek együtt kinyilvánítják semlegességüket, nem valószínű, hogy Obama jelképes segítségnél többet nyújt a törököknek.

A következő napokban és hetekben sok minden fog eldőlni, ez biztos. Vagy ez lesz a nemzetközi liberalizmus Sztálingrádja, vagy nagyon sokan meg fogunk halni az atomgombák árnyékában.

5 comments:

  1. Bezzeg mikor én írtam ilyesmit párszor pár hónapja, rá se hederített

    ReplyDelete
  2. Úgy látszik,hogy nagyon a háború szélére sodorták a szíriai helyzetet,ráadásul Donbassz is egyre irritálóbb!
    Most az következik,hogy valamilyen provokáció,mégpedig súlyos fog történni valamelyik hadszintéren!Nem tudom,hogy Putyin türelme meddig fog tartani,ert mindent megtesznek,hogy a medve kinyújtsa karmait!!Pl. nem elég,hogy szír terület fölött lelótték az orosz gépet a törökö,de ráadásul újabb váddal állnak elő a légtérsértést illetően,és külön parancs nélkül lőhetnek a török gépek!Ez azt jelenti,hogy ha átlőnek újra szír területre,és ráfogják a medvére a provót,hát akkor igencsak gáz lesz!
    És a provokációnak még számtalan variánsa létezhet tervbe véve!
    Tegnap este a RTL klub bő nyállal interjuvolt lekámzsázott menekülőket,harsogva,hogy az orosz bombázások elől újabb menekült-áradat lép Európába!
    Ezek ellen nem lehet védekezni,mert az orsz cáfolatok Európa népéhez nem jutnak el,de az oroszokra,Putyinra szórt mocskolódások igen!!
    Ennek az lesz ránk nézve a következménye,vagy már az is,hogy amerikai megszállás alá kerülünk,célponttá válunk,és az eddig tiltakozó elit hatalma megtartása érdekében beáldozza az országot!!

    ReplyDelete
  3. Világháború ebből nem lesz. Hogy mi lesz ha továbbra is pénzt, és még nagyobb pénzt adnak az ellenállóknak a nyugati, szaudi oldalról, elképzelhetően egy új Afganisztán. Ha már nem az ma is. Azaz egy olyan helyzet ami nem szűnik meg.

    ReplyDelete
  4. Bocsánat, ami névtelennek tűnik, az én voltam.

    ReplyDelete
  5. Nap mint nap felbukkan egy holdkóros aki atomháborút vizionál, az ilyenekkel nem lehet mit tenni meg kell őket szokni, úgyis mindig találni fognak jeleket a víziójukra.

    Atomháború nem lesz, de a háború Szíriában még beláthatatlan ideig eltart, harcolnak ott a nagyhatalmak: USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, ott harcolnak a regionális hatalmak: Törökország, Irán, Szaúd-Arábia, Izrael, harcolnak a lokális erők: Aszad-rezsim, Iszlám Állam, kurd milíciák, mérsékelt és radikális felkelők, ki-ki ellen nagy összevisszaságban követni se könnyű.

    Csak az biztos, hogy sokáig fog még tartani és végül azok maradnak akik a legtovább bírják pénzzel, fegyverrel, és emberrel.

    ReplyDelete