Tuesday, April 5, 2016

Toleranciaterror

Egy vicces, de igaz és tanulságos történetet fogok most leírni röviden.

Részt vettem pár hónapig egy nyelvészeti témájú FB-vitacsoportban.

A múlt héten egy résztvevő felvetette: létező jelenség-e, hogy valaki azért nem akar tanulni egy adott nyelvet, mert az a nyelv egy negatív jelenséggel kapcsolódik össze. Az ő példája az volt, hogy ő mint homoszexuális negatív érzelmekkel viseltetik az orosz nyelv iránt, mivel Oroszország homofób ország.

A vita közben én megjegyeztem, hogy a homofóbia eleve egy pozitív érdek, azaz bizony erősen szubjektív álláspont alapból rossznak minősíteni.

Erre beindult ellenem a támadás. Leírom a támadás fokozatait:

  1. Felvetődött nem viccelek-e, hiszen a homofóbiát védeni NYILVÁNVALÓAN hibás álláspont. Kiderült: nem viccelek.

  2. Meg lett kérdezve, miért gyűlölködöm, miért utálom embertársaimat. Kiderült: nem utálok senkit, nem a homokosokat ellenzem, hanem a homoszexualizmust.

  3. Jöttek az ezerszer megunt vallási álérvek: a Biblia nem is ellenzi a homoszexualizmust, ill. ellenzi valóban, de mást is ellenez. El lett magyarázva a keresztény tanítás, az ellenfél vesztett.

  4. Elindultak a személyeskedések: az enyhe sértésektől a durva, trágár szövegeik. Miután nem reagáltam hasonló módon, az ellenfél csúnyán vesztett.

  5. Jött a felszólítás a csoport moderárorához, miért nem tesz lépéseket a „gyűlöletbeszéd” leállítására. A moderátor nem reagált: ő támogatja a véleményszabadságot.

  6. Ment a levél a FB ügyfélszolgálatához. Most már meglett az eredmény: törölve lett a véleményem.


Egyébként a FB ügyfélszolgálatára nem haragszom: tudom, hogy ha a FB nem úgy táncol, ahogy a homoklobbi muzsikál, akkor annak súlyos üzleti következményei lehetnek számukra, s ezt nem mernék felvállalni a véleményszabadság miatt. Ha dönteni kell üzleti érdek és elvont elvek között, MINDEN nagy cég az előbbit választja – s ez valahol természetes is, hiszen minden cég célja a profit, ezt nem írhatja felül semmi. Jelenlegi munkahelyem pl. az USA-ban a homoklobbi egyik támogatója, míg Oroszországban - UGYANAZ A CÉG! - erősen hallgat e tekintetben, nem véletlenül teszi ezt: mindkét országban bojkott érhetné a céget, ha másképp cselekedne - s mivel Amerikában a cégnek elsősorban a homoklobbitól kell félnie, Oroszországban meg a keresztény lobbitól, hát a cég ennek megfelelően választja meg helyi stratégiáját.

A lényeg viszont marad: a toleranciát követelők mindig úgy értelmezik a toleranciát, hogy az azt jelenti, hogy mindenkinek jogában áll egyetérteni velük. Ha valaki mégse ért egyet és ezt fel is meri nyíltan vállalni, akkor jön az eltaposás.

Még egy ok, hogy ne engedjünk semmiben a homoklobbinak. Olyanok ők, mint annak idején a nácik: amint hatalom kerül a kezükben,  azzal azonnal vissza is élnek.

No comments:

Post a Comment