Tuesday, April 26, 2016

A száműzetés vége

Jelképes és önkéntes száműzetésem véget ért. Több, mint 8 éven keresztül nem léptem át egyetlen országhatáron sem.

Ez nálam rekord, eddigi rekordom 6 év volt, még gyerekkoromban.

Mivel két hazám van, természetesen egyik hazámból a másikba való utazással fejeztem be száműzetésemet.

DSC09943_DxO

DSC00176_DxOAzaz Bulgáriából elutaztam Magyarországra. Aztán persze visszajöttem. Odafelé Szerbián keresztül mentem, visszafelé Románián keresztül. Ezen az útvonalon utoljára 10 éve jártam, így most össze tudom hasonlítani a változásokat:

  • a szerb-bolgár határ mentén a szerb falvak 10 éve még fejlettebbek voltak, ma a bolgár és szerb falvak egy szinten vannak,

  • a külsőleg mindigis nyugatos Szerbia - mint mindig - most is saját móädon nyugatos: az országot sem háborúval, sem békével nem tudta letörni a nyugat,

  • döbbenetes a fejlődés Romániában, mind az utak minősége, mind a házak állapota hatalmasat javult, ma már a román utak semmiben sem maradnak el a magyar utaktól, míg 10 éve nem ez volt még a helyzet,

  • a román-bolgár határ bolgár oldalán lévő falvak elmarodottsága maradt a régi, nem véletlenül Északnyugat-Bulgária az EU legszegényebb régiója: a gyakorlatilag teljesen elcigányosodott községekben gond nélkül, külön díszlet alkalmazását mellőzve lehetne forgatni poszt-apokaliptikus tematikájú filmet.


DSC09964_DxO DSC09956_DxO

De most a lényeg, ami inkább fogja érdekelni olvasóimat: Magyarország.

A közvilágítás maradt igencsak alacsony szintű: a nagyobb települések központi részeit leszámítva olyan az esti Magyarország, mintha még nem találták volna fel az elektromos áramot.

Budapest igencsak pozitívan változott az elmúlt 10 évben: a város színesebb és zöldebb lett, csökkent a romos részek aránya, s a legnagyobb siker talán a tömegközlekedés, mely korábban is nagyon jó lett, most viszont kiváló. Ennek persze van negatív oldala is: magasak a jegyárak, s mindenhol ellenőrök nyüzsögnek.

DSC00117_DxO DSC00102_DxO DSC00066_DxO

A magyar emberek viszont szegények, pont ugyanúgy, ahogy ez volt 10 éve. Növekedtek a bérek, de az élelmiszerárak is. Érezhető a városközpont felett működő hatalmas zöldes-sárga-szürke színű nyugati szivattyú, mely nyugatra szívja a dolgos magyar emberek jövedelmét.

DSC00159_DxO DSC00187_DxO

Budapest felett is köröznek a NATO rombolói, melyek láthatatlan gázokat kibocsátva magukból próbálják agymosni az embereket. Az emberek viszont, nagyon nagy arányban, határozottan elvetik az idegen, nyugati téveszméket.

Hagyományosan Szófia és Budapest között az volt a különbség, hogy a bolgár nők divatosabban öltözködtek. Mára ez már nem így van, sőt ma már az mondható: a magyar nők nagyobb arányban vannak jól öltözve, mint a bolgár nők.

DSC00113_DxO

Az összkép Magyarországról pozitív: az emberek nyugodtak, az ország fejlődik, épül, szépül, a vicsorgók nagy bánatára, bár sajnos ennek gyümölcseit nem a magyar kisember szüreteli le, hanem a nyugati liberális oligarchák.

5 comments:

  1. Ezek a képek még az összeesküvés-elméleteidnél is rettenetesebbek. Ami nem megy, nem kell erőltetni.

    ReplyDelete
  2. Érthető, hogy neked mint ballibának hisztériát okoznak a képek.

    ReplyDelete
  3. Sem balliba nem vagyok, sem hisztériát nem okoz. Egyszerűen csak még nem fotós szemmel is rondák. Zajos, bemozdult képek és a fehéregyensúly sem stimmel a nagy részén. Egy tíz évvel ezelőtti telefonnal csinálod őket? És a remek témaválasztásra még ki se tértem, mégis ki csinál fényképet random útkereszteződésekről, bokrokról és háztetőkről?

    ReplyDelete
  4. Alternatív fényképész vagyok, szeretem a szokatlant. A képek valóban hiányosak technikailag, ezek itt gyorsan lettek feldolgozva. A fényképalbumomban jobbak.

    ReplyDelete
  5. Én ezt a színvonalat sem alternatívnak sem szokatlannak nem nevezném. Apám pont ilyen képeket csinált a nyaralásokon. Azóta nem adunk gépet a kezébe.

    ReplyDelete