Friday, April 8, 2016

Népszavazás

Most, hogy a ballibek látszólag győztek a népszavazás kérdésében, a téma aktuális lett ismét.

Alapként megjegyezném: szükséges a népszavazás nagyobb szerepe, s ennek érdekében többek között el kellene törölni a népszavazás intézményét jelenleg korlátozó elemeket, melyekből három a legfontosabb:

  • a népszavazás a magyar jogrendben csak másodlagos, ez abszurdum, egyenlővé kellene tenni a közvetett népszuverenitás-gyakorlással,

  • eltörlendő az az elv, hogy népszavazás nem lehetséges olyan kérdésben, melyet az alkotmány vagy nemzetközi szerződés rendez,

  • s végül eltörlendő az az elv, hogy nem lehet ugyanabban a témában egyszerre több népszavazási kedvezményezés.


Érdekes viszont a ballib tehetetlenség a konkrét ügyben. Hisztérikusan igyekeznek bosszút állni a Fidesz 2008-as népszavazásán, amikor Orbán egy teljesen kamu, látszólag politikamentes kérdés kapcsán hatalmas ütést mért Gyurcsányra. Azonban a ballibek ismét mohók, ami képtelenné teszi őket a racionális, logikus gondolkozásra.

Pedig át kellene csak nézni a különbségeket a két helyzet között!

2008-ban egy nagyon népszerűtlen kormány volt hatalmon. A kormány népszerűtlensége 2006-tól kezdődött, s kezdő lökése maga a miniszterelnök Gyurcsány rosszul kiszámított taktikázása volt. Gyurcsány megpróbálta átvenni a teljhatalmat saját pártjában, elsöpörve minden pártbeli hatalmi tényezőt, s ehhez azt a módszert választotta, hogy nyilvánosságra hozatta saját titkos, direkt szenzációhajhász beszédét. A számítás azonban rosszul jött be: nem a pártban nőtt meg Gyurcsány hatalma, hanem sosem látott módon süllyedt le az egész párt Gyurcsányustul.

Ebben a helyzetben a Fidesz mint fő ellenzék feladata csak az volt: folyamatosan támadni minden fronton a kormányt, hiszen tudta, bármilyen ügyből politikai propaganda kovácsolható.

Ezzel szemben jelenleg a kormány népszerű, de legalábbis ma a kormány fő ellenzéke népszerűtlenebb a Fidesznél. Azaz nem kovácsolható általános politikai propaganda még egy népszerű konkrét ügyből sem.

S itt van még egy másik fontos elem is: míg 2008-ban nem volt nyilvánvaló harmadik erő (mert az ezt a szerepet betölteni akaró MDF ehhez túl gyenge volt, a Jobbik pedig nem volt relevánsan megkülönböztethető a Fidesztől), most itt van a szerény, de biztos parlamenti bejutással kecsegtető népszerűségű LMP, valamint - és ez még fontosabb - a Jobbik, mely azonnal rácsapott a hatalmas lehetőségre, hogy magát meg tudja végre különböztetni a Fidesztől. Mi ennek a következménye? Hiába is vesztene a 2016-os népszavazáson a Fidesz, a győzelem nem legitimálná a ballibeket.

A ballib agytröszt ezt képtelen megérteni, pedig ez alapvető stratégiai elv: felesleges totális győzelemre törekedni, ha az a győzelem nem lesz egyértelműen a mi hasznunkra. Másnak megnyerni egy csatát szimplán butaság. Pedig ez a helyzet: a ballib győzelmi mámornak a fő eredménye a Jobbik megerősődése lesz. Ez csak akkor lehet jó a ballibeknek, ha már titokban készítik elő a Jobbik-ballib együttműködést... szerintem nem  ez az ok, hanem csak szimpla ostobaság.

Mit tennék én, ha a ballibek egyik politikai tanácsadója lennék? Aláhúznám először is, hogy a népszavazás nem parlamenti választás, hanem pár konkrét dologról szól csupán. Kijelenteném, hogy nem a Fidesz leváltása a cél, hanem a Fidesz rákényszerítése, hogy lemondjon egyes rossz. népszerűtlen politikáiról. Így a Fidesz zsákutcába kerülne a boltbezárási kérdés kapcsán: ha vissza is vonná a rendelkezést a népszavazás előtt, akkor is a ballibeknek hozna ez pluszpontot.

Én csak egy egyszerű szürke aktatologató vagyok egy multinál, nem egy többmilliós bérű hivatásos politikai PR-szakértő, mégis: én megértem ezt. Tényleg annyira hülyék, hogy ők ezt nem értik meg?!

No comments:

Post a Comment