Sunday, March 27, 2016

Amikor az embernek alkalmazás kell

Egyszerre három operációs rendszert használok három különböző eszközömön.

A normál számítógépemen Windows 10 fut, a tabletemen Android, a telefonomon pedig Windows Phone 8.1. Ez nem okoz gondot, mert mind a három eszközt más-más dolgokra használom.

A 90-es évek Windows-korának volt jellemzője a shareware típusú alkalmazás. A fiatalok talán nem is tudják, mi ez. Ez azt jelentette: az illető alkalmazás se nem fizetős, se nem ingyen használható (freeware). A módszer jellemzően az volt: az ember használja a programot, de annak van valamilyen plusz eleme, ami csak akkor nyílik meg, ha az ember fizet. Pl. emlékszem olyan mp3-tag rippelőre és szerkesztőre, mely ingyenesen csak 20 számot engedett lerippelni egy cd-ről - ahhoz, hogy 20-nál többet tudjunk leszedni, vagy újra kellett indítani a programot vagy kifizetni az árát, amivel megszűnt a 20-as korlát,

Ma az Android- és a WP-alkalmazások terén látok hasonlókat: és a hibák ugyanazok. Az ingyenes verzió sokszor annyira lebutított, hogy használhatatlan. Vagy olyan elemek nem működnek benne ingyen, melyek nélkül értelmetlen a program használata.

S ott van az ellenkező véglet is. amikor teljesen ingyenes az alkalmazás, viszont meg lett tömve felesleges elemekkel.

Nekem egy egyszerű lejátszó kellett, mely képes mp3-on kívül flac-okat is lejátszani, s nem kér ezért semmit, de csak ennyit tesz és mást semmit. Mert nekem pl. semmi szükségem arra, hogy az alkalmazás elkezdje keresni a dalok szövegét (az általam hallgatott zene 90 %-a eleve XVIII. századi zene énekhang nélkül, azaz ez nekem abszolút felesleges is lenne).

A Windows Phone-nak nincs saját zenelejátszója, illetve ami van, az használhatatlan, mert:

  • csak mp3-fájlokat játszik le,

  • lejátszási listákat (playlist) akar csinálni, nem képes szimplán csak lejátszani egy adott mappát.


Nekem az igényem az volt: ne kelljen listákat csinálni (ez eleve egy elavult technológia a múlt század végéről), hanem egy adott mappát játsszon le, minden egyéb felesleges elem nélkül.

A lényeg: 10 alkalmazásnál többet kellett átnéznem, míg találok valamit, ami működik... S még most sem találtam olyat, ami teljesen megfelelne.

No comments:

Post a Comment