Saturday, March 12, 2016

A ballibák tavasza

A ballibák tavasszal kezdik meg éves életciklusukat. Ahhoz azonban, hogy a ballibák valóra tudják váltani genetikai lehetőségeiket, optimális tartási körülményekre van szükségük. A legfontosabb körülmény - a közhiedelemmel ellentétben - nem a takarmány minősége és a takarmányozás módja: egy balliba elvan hanyagul odavetett bircahúson is, ha nem akad éppen minőségi kukoricapehely. A legfontosabb a gágogás biztosítása. Ha a balliba nem gágog eleget, búskomorságba esik, aminek súlyos következménye is lehet, ez egyes esetekben akár fasizálódáshoz is vezethet!

A balllibák különösen érzékenyen reagálnak ha nincs elég közös gágogási lehetőség. A balliba elgágog ugyan egyedül is vagy Facebook-kommentekben éli ki magát, de mindez nem elégséges az optimális egészség fenntartásához: a balliba ugyanis közösségi lény, így ha elvesszük tőle a közösségi élményt, tolla elkezd barnulni, ami a fasizálódás első előjele: ilyen pl., amikor a balliba elkezd Orbán-ellenes jobbikos tartalmakat megosztani profilján.

Tehát a következtetés: kizárólag a közösségi gágogás adja meg a balliba szervezetnek szükséges energiatartalmat, kizárólag ebben az esetben lesz ideális a balliba szervezetében a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek aránya.

Természetes ösztön a ballibánál, hogy amint eltűnik a hó, növekszik a nappalok hossza gágogásra készül. Egyes melegebb napokon már februárban kimegy az erkélyre próbagágogni, de a zord hideg ilyenkor visszűzi gyorsan a meleg radiátor mellé. Március idusa viszont az ideális dátum, ilyenkor a ballibák már kimerészkednek hosszabb időre is közterületre. Kezdetben kissé bizonytalanok, egymást csipkedik, hergelik, saját soraikban orbánista ügynököket keresnek, de aztán a napsütés meghozza életkedvüket: ekkor 800-fős csapatokban vonulnak ki másfél-két órás közös gágogási szeánszokra.

Az ideális gágogási szeánszokat a tapasztaltabb ballibák alaposan előkészítik: az ideális, ha van benne minden, ami létfontosságú az ideális hangulathoz: a nyugat éljenzése, a nemlétező diktatúra megbélyegzése, a köztársaság 15-percenkénti kikiáltása, valamint Orbán cigányozása alapvetően szükséges minden esetben.

Idén ideális körülmények várhatók. Egyetlen dilemma, hogy milyen jelvényt tűzzenek ki a ballibák. Magyar zászlósat nem lehet, mert az kódoltan antiszemita. A kockás lenne az ideális, viszont az nem látszik az eleve kockás ingen. Szerencsére a ballib agytröszt megoldotta a problémát: megalkotta az európai-kockás kokárdát.

eu

Kellemes gágogást!

No comments:

Post a Comment