Saturday, October 15, 2016

Szánalmas liberális bircázás

A mai tömegdemokráciák jellemzője: nem öntudatos és független polgárok döntenek politikai kérdésekben. Hanem az egész nép dönt el pl. fontos szavazásokat, parlamenti választásokat.


Az egyszerű kisember pedig ritkán képzett eszmeileg, ritkán olvas pártprogramokat. Alapvetően ötödrangú jelentésű kérdések alapján szavaz erre vagy arra. Amerikában, ahol a tömedemokrácia  a legfejlettebb ma már a jelöltek hétköznapi életének legapróbb  ügyei is fontosabbak, mint politikai stratégiai kérdések. Hillary Clinton ellen pl. nyomósabb érv, hogy beletörődött abba, hogy férje hűtlen volt, mint az, hogy véres háborút akar kirobbantani.


Dehát ez a demokrácia: általános szavazójog (minimális cenzussal).


A vicces a liberálisoknál, hogy ha a kisembert éppen a liberálisoknak sikerül megszédíteni, akkor ez a demokrácia diadalaként élik meg. Míg ha más jelölt nyer, akkor tajtékozva bircáznak, csürhéznek, csőcselékeznek.

birka

2 comments:

  1. Félreérted, nem az eredmény, hanem a módszerek mentén válik el a két oldal. A demokrácia diadala, ha észérvekkel győzik meg a népet. Ha uszítással, gyűlölködéssel, hazugságokkal, egyszavas jelszavakkal vagy egy zsák krumplival győzködik őket, ahogy arra elég példát láttunk Trump kampányában, a Brexitnél és a kvótanépszavazáson a Fidesznek köszönhetően, az a nép átverése és a demokrácia megcsúfolása.

    ReplyDelete
  2. A módszerek ugyanazok. Én ezt elismerem, pedig a Fideszt választom, ha választani kell. A valóságban persze senkit se választok, de kénytelen vagyok a létező lehetőségek közül választani.

    ReplyDelete