Saturday, October 8, 2016

Mi a felső osztály?

Ki a mai viszonyok között  a felső osztály tagja?

Felső osztály az, aki nem kell, hogy dolgozzon, sőt vállalkoznia se kell. Ugyanis van elég vagyona, aminek hozamából magas szinten megél bármeddig, azaz élete végéig, sőt a vagyona megmarad az örököseinek is.

20 millió eurós vagyon biztosítani képes éves egymilliós hozamot. Ez kb. havi 80 ezer.

Nyilván ez se elég, ha űrutazni akarok, szigetet venni, tengeralattjárót vásárolni, plusz Abramovics jachtját, meg három topmodellt takarítónőnek, azaz felelőtlen pazarláshoz ez nyilván kevés. De mégis ez az a szint, mely már biztosít biztos, stabil, magas szintű (de nem pazarló) életvitelt. E szint alatt ez nem megy.

sssss

Ha a vagyonod csak 1 millió euró, a hozamod kb. 50 ezer lesz évente, ez havi 4 ezer euró. Ez egy jó, viszonylag magas nyugati fizetés szintje, nem több. Itt már oda kell figyelned mire költesz, pl. még utazgatni se mehetsz korlátlanul (ha elmész egyszer mondjuk Tahitire 3 hétre, a következő 2 hónapban spórolnod kell), nem lehet nagyon nagy házad, mert nem fogod tudni fenntartani, nem lehet sofőröd, szakácsnőd, kertészed, testőröd, stb.

Nyilván az átlagember számára az 1 millió eurós vagyon is fantasztikus. Az átlag nyugat-európai vagyona kb. 250 ezer euró, míg az átlag kelet-európaié ennek a harmada. De itt nem erről beszélünk. Nyugaton óriási a szakadék a felső 10 %, a felső 1 % és a felső 0,1 % között, nem beszélve a felső 0,01 %-ról. A felső 10 % jellemzően magas fizetésú bármunkás (gyárigazgató, banki felsővezető, stb.) esetleg sikeres vállalkozó, aki azonban dolgozni kénytelen a saját vállalkozásában. Míg a többi pedig olyan, aki nem kell, hogy dolgozzon. Mondjuk az 1 % a 20-milliós határt elért ember. A többi meg már ennek fokozása.

No comments:

Post a Comment