Monday, May 9, 2016

Közvetlen elnökválasztás

A ballibeknek is vannak időnként értelmes ötleteik, ezt el kell ismerni.

Jól emlékszem, 15-20 éve még szinte kódolt antiszemitizmusnak számított a téma, hiszen az akkori hivatalos ballib tabu szerint a nép által választott államfő egy parlamentáris köztársaságban gyengíti a demokráciát, demagógia, valamint kibicsaklik miatta a piac láthatatlan keze.

Jó hír: a ballibek a fenti ökörségüket felülvizsgálták. Persze az ok nem elvi, hanem gyakorlati: így remélik a Jobbikkal és az LMP-vel közösen legyőzni a Fideszt egy esetlegesen kiírandó közvetlen elnökválasztáson. De ez nem von le semmit a jó ötlet értékéből.

Észre kell venni: a közvetetten választott elnök a parlamentáris köztársaságban egy teljesen felesleges figura, értelme nulla. Régóta javaslom:

  • vagy tessék megszüntetni a köztársasági elnök posztját, esetleg azt a mindenkori miniszterelnök lássa el, azaz legyen a két szerep egy (ritka megoldás ez, Európában csak Svájcban van így, s még pár Európán kívüli parlamentáris köztársaságban),

  • vagy tessék súlyt adni a posztnak azzal, hogy azt a nép közvetlenül választja meg!


Hozzáteszem: a közvetlenül megválasztott elnök egy parlamentáris köztársaságban sem lesz ellenzéki figura. Hiszen a parlamentáris választásokon nyertes párt jelöltje szinte biztosan meg fogja nyerni az elnökválasztást is, ennek ellenére azonban ez mégis egy önálló legitimitással bíró tényező lesz.

A Fidesz, ha van kellő stratégiai érzéke, ki fog állni szintén a közvetlen elnökválasztás mellett, akkor is, ha ez most nem taktikai érdeke, hiszen a jelenlegi szabályok mentén a poszt biztosan a Fidesz kezében marad Áder mandátumának lejárta után. Viszont itt államférfiúi okosság kell belátni: nem szabad rövidtávú taktika miatt elveszteni egy stratégiai csatát.

Jelenleg a világ 202 országából 48 parlamentáris köztársaság. Ezek közül:

  • 23 országban közvetett az elnökválasztás, közülük 18 országban a parlament választja meg, 5 országban aparlament valamely más szervvel együtt,

  • 19 országban a nép választja meg közvetlenül az elnököt,

  • 6 országban az államfői és a kormányfői tisztség egyesített, a tisztség viselőjét a parlament választja meg.

No comments:

Post a Comment