Sunday, May 15, 2016

A demagóg propaganda

A demagóg propaganda fő baja annak alattomos és hazug jellege.

Mint a kommunizmusban élt ember akkoriban figyeltem fel erre a jelenségre. Először ösztönösen, még 8-9 éves koromban, majd pedig 16-17 évesen már tudatosan is.

Kamaszkoromat Kubában töltöttem, gyakorlatilag ott szocializálódtam. Itt egyszerre hármas hatás ért:

  • egyrészt a kubai valóság hatása,

  • másrészt a szovjet iskolám hatása,

  • harmadrészt a magyar valóság hatása, hiszen apám magyar kiküldöttként volt Kubában.


Mind a három marxista állam volt (Kuba ma is az), de különbségek is voltak. Most csak a propagandát illető módszerek közti különbségekre térnék ki.

A szovjet propaganda volt a leginkább hagyományos. Ennek lényege: a mi igazságunk tudományos alapú, ezért aki másképp látja a dolgokat, az egyszerűen nem eléggé képzett, művelt ember. Ennek következménye: a más vélemény szimplán egy alacsonyabb szintű, fejletlen, elmaradott vélemény, melyet tudományos eszköztárunkkal könnyedén le lehet győzni.

A magyar propaganda inkább az összekacsintós aljasságon alapult. Azaz „mi is tudjuk, hogy hülyeséget mondunk, de ezt így kell csinálni”. Aki ezt a szabályrendszert nem fogadja el, az egyszerűen szalonképtelen alak, mint az, aki fürdőgatyában és papucsban megy az operába. Mivel sok hivatalos magyar személyt láttam, s sok beszélgetést volt lehetőségem meghallgatni, mindig megdöbbentett a magyarok határtalan cinizmusa.

Személyes tapasztalataim szerint a magyar hivatalos emberek 70 %-a ehhez a típushoz tartozott: azaz semmiben se hitt, de borzasztóan haragudott mindenkire, aki a dolgokat másképp látta. Ez a típus volt számomra a legutálatosabb: ők utálták egyébként mind a két másik csoport tagjait, melyekről most fogok írni.

Az egyik az őszinte hívők csoportja volt. Ők tényleg marxisták voltak, hittek komolyan a rendszerben és annak elveiben. Amikor kritizálták a rendszert, azt is ilyen elvi alapról tették, azaz a hittel, hogy ők a rendszer negatív, az eszmétől idegen elemei ellen harcolnak. Fontos megjegyzés: ez a csoport nem volt eszmeileg egyébként egységes, mert egyformán volt köztük – akkori szóval - „balos”, azaz ortodox, „sztálinista” marxista, s – szinté akkori szóval – eurokommunista. Ennek a csoportnak az aránya kb. 10 %-ra saccolnám.

S végül volt az antimarxisták csoportja. Látszólag furcsa, hogy lehettek hivatalos pozícióban antimarxisták egy marxista diktatúrában, de a késő-kádári korban ez lehetséges volt. Komoly csoport volt, minden ötödik hivatalos személy ilyen volt a 80-as években! Egyébként ez a csoport se volt egységes, mert ugyanúgy voltak benne nacionalisták, mind liberálisok.

A magyar rendszer propagandája az összes fenti jellemző miatt romlott volt, undorító.

Nála csak a kubai volt demagógabb. Az egyszerűen azt hazudta, hogy az egész világ kommunista! A módszer: kommunistának volt beállítva szinte minden álláspont, mely valamilyen szempotból egyezett a kommunizmuséval, akkor is, ha ugyanaz az álláspont sokkal több dologban viszont ellentétes volt a  kommunizmuséval. Ügyes, nem?

A marxizmus világméretű bukása után a liberalizmus vette át a terepet.

A mai üzleti élet magatartása a semmiben sem hívők magatartásához hasonló: nem hiszik el a liberális dogmákat, de kiközösítik azt, aki azokat nyíltan kritizálja.

A liberális hangadók korábbi módszere a szovjet volt: azaz egyszerűen megpróbálták marginalizálni az ellenvéleményt, azt elmaradottnak, tudtlanságnak beállítva.

Mivel ez csúnyán bukott, ma a kubai módszer a divat: mindent liberálisnak beállítani. Így lehet például egyszerre liberális az ultrajobbos kapitalizmuspárti és a szélsőbalos kapitalizmusellenes, egyszerre a kettő!

Ugyanez a módszer a divatosság képzetének erőltetése. A liberalizmusnak kedves ügye valamiféle kedves, jópofa, divatos dolgok. Lásd pl. a homoszexualizmust. Az nem annak van beállítva ami, hanem jópofa, kedves, derék, fiatalos ügynek.

Semmi kifogásom a nekem nem tetsző eszmék propagálása ellen, de ne tessék hazudni a propagandában. Csak ezt kérem!

15 comments:

  1. Hazudni csak neked lehet? Összeszámolni se tudom hányszor kaptalak hazugságon...

    ReplyDelete
  2. Nagyon ritkán hazudom.

    ReplyDelete
  3. Na tessék, itt van még egy.

    ReplyDelete
  4. No és hol marad a vallásos propaganda kitárgyalása?

    A szűz istent szül, ... aki aztán a vizet borrá változtatja, ...

    Aztán a követők kontinenseket irtanak ki puszta szeretetből.

    És embereket égetnek el élve a lelki üdvösségük megmentése érdekében ....

    Stb., stb. ....

    ReplyDelete
  5. A keresztények mentették meg az indiánokat a kiirtástól.

    ReplyDelete
  6. A keresztények pont akkora részvéttel nézték az indiánok szenvedését mint például maga a menekültekét.

    ReplyDelete
  7. S mégis megmentették őket.

    ReplyDelete
  8. A "pogányok" irtották a bennszülötteket - a "keresztények" mentették.

    Muhahaha ! ! !

    :o)

    ReplyDelete
  9. Esetleg mondhatná még azt is, hogy a bennszülöttek öngyilkosok lettek. Tömegesen.

    Mondjuk azért, mert reménytelennek látták elmaradottságukat a keresztények fejlettsége láttán.

    :o)

    ReplyDelete
  10. A gyarmatosítók irtottak, a keresztények mentettek,

    ReplyDelete
  11. Csakhogy az indiánokat kiirtók is keresztények voltak. Kb. olyan keresztények mint Ön.

    Akik esetleg menteni próbálták őket, azok pont nem olyanok voltak mint Ön.

    Elég elolvasni, hogy miket írt a menekültekről. Beleértve a szír keresztényeket, nőket, gyerekeket, öregeket.

    ReplyDelete
  12. Vallásilag keresztények voltak, de nem a kereszténység nevében cselekedtek. Mint ahogy a Tanácsköztársaság zsidó vezetői sem a judaizmus céjait maguk előtt tartva tevékenykedtek.

    ReplyDelete
  13. A menekültkérdés nem vallási ügy. A migráció káros, pont.

    ReplyDelete
  14. Mivel egyre vékonyabb ez a komment hely (elég pocsék ez a kommentrendszer. Maga állította be ilyenre?) ezért külön válaszolok.

    A gyarmatosítókat maguk az egyház vezetői nevezték jó keresztényeknek tudva, hogy miket műveltek. Az ortodoxok is például az oroszokat.

    A Tanácsköztársaság vezetői nem hirdették, hogy a cionisták nevében cselekedtek. Ezt csak a náci propagandából lehet kiolvasni.

    A menekült kérdés keresztényi kérdés. Hogyan bánnak nyomorult emberekkel.

    Csak maga szemezget, hogy mi a keresztényi és nemkeresztényi vélt érdekei szerint, de ezen senki se csudálkozik, mert maga ugyanolyan álkeresztény, mint amilyenek a gyarmatosítók voltak.

    ReplyDelete