Sunday, August 28, 2016

Alternatív rendszerváltás

Született egy furcsa cikk, vagy liberális agymenés vagy paródia talán.

Annyira abszurd ugyanis, hogy lehet, hogy az utóbbi. De íme az én változatom, hogy mi lett volna, ha 1990-ben nem az MDF, hanem az SZDSZ nyer a választásokon.

Az 1990-ben 60 %-kal győztes SZDSZ-Fidesz kormánykoalíció gyorsan elvesztette népszerűségét, mivel nem tudta teljesíteni a teljesíthetetlen ígéreteket.

1994-ban az SZDSZ korábbi eredménye harmadát érte el, a Fidesz meg éppencsak bejutott a parlamentbe.

Hatalmas győzelmet aratott ugyanekkor a Horn és Pozsgay vezette MSZP, egyedül is többsége lett, de az MDF-fel és a kisgazdákkal alakított kormányt, mely így kétharmados többséget élvezett. Lett új alkotmány 1996-tól.

Az SZDSZ által 1990-ben kinevezett elnök, Göncz Árpád helyére 1995-től Pozsgay Imre került, aki egészen 2005-ig maradt posztján.

Közben a Fidesz távolodni kezdett az SZDSZ-től, míg a kisgazdák pedig összevesztek az MSZP-vel. 1998-ban az MSZP nem tudott többséget szerezni, immár koalíciókényszer állt fel. A kisgazdák helyett az Fidez lett a koalíciós partner és ismét az MDF.

Közben az SZDSZ sikeresen kihasználta az elégedetenséget, kicsivel megnyerte a 2002-es választásokat. Koalíciós partnere a kisgazdák. Két mandátumot is teljesítettek, majd csúnyán buktak 2010-ben. Ekkor a Pozsgay vezette MSZP egyedül kétharmadot szerzett. A Fidesz gyakorlatilag az MSZP kistestvére lett, a bajkeverő kisgazdák megsemmisültek, az SZDSZ maradt 10 %-os kispárt. 2014-ben Pozsgay átadta a pártvezetést Szanyi Tibornak. A sport- és ifúságügyi miniszter a Szanyi-kormányban Orbán Viktor.

A kormány népszavazást írt ki 2015-ben a NATO-ból való kilépésről, 65 % a kilépésre szavazott.

2 comments:

  1. Bakker, Max, hogy te miket találsz! Édes Istenkém!
    Nekem a te változatod azért tetszik jobban, mert Szanyi nagyvonalúan bevezettette volna az ingyen sört és pálinkát és a még életben maradt maroknyi magyarság cefrétől dalolva sétálna át a boldogabb vadászmezőkre...
    Arról nem is beszélve, hogy az eredeti változat egy szót sem említ arról, hogy mi lett volna a Pető Iván által annyira preferált nagy lélekszámú társadalmi csoporttal, akiket lazán csak Homo Kádárikuszként emlegetett? Hol kötöttek volna ki? Lehet, hogy most azok népvándorolnának hamuba sült pogácsájukkal a harmadik világban? Mert a Gulág az már olyan snassz....

    ReplyDelete
  2. Kedves MaxVal!

    Teljesen feleslegesek ezek az alternatív történelmek. Magyarországon azok a kollaboránsok kerülhetnek csak hatalomra, akikben a gyarmattartóink megegyeznek. És addig vannak hatalmon, ameddig ők akarják.

    Csak az az aggasztó, hogy a jelek szerint most a Nácipártot akarják hatalomra juttatni.

    ReplyDelete