Sunday, June 26, 2016

Nem Anglia az első

Manapság a médiákban gyakran elhangzik, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból precedens, hiszen ilyen eddig nem történt. Pedig ez nem igaz.

Ami igaz: szuverén állam még nem lépett ki az EU-ból. De egyébként nem igaz.

Lássuk részletesebben!

Az EU joga mindig lehetővé tette, hogy a csatlakozó tagállamok speciális státuszú területei ne legyenek tagjai az EU-nak, ha ez a kívánságuk. Ezek a területek 3 opció közül választhatnak:

  • az EU tengerentúli területe – a terület nem része az EU-nak, de megállapodás alapján alkalmazza az EU-jogrend egy minimális részét és bizonyos kedvezményeket élvez (jellemzően: vámmentes kereskedelem az EU-val),

  • minimális jogalkalmazású nem-terület - a terület jogosult lenne az EU tengerentúli területe státuszra, de azt nem kérte, viszont az EU-jogrend egy minimális részét mégis alkalmazza,

  • nem-terület – egyáltalán nem hatályos az EU-jogrend, ill. csak egyes speciális esetekben hatályos.


Mivel immár szuverén nemzetállami döntés kérdése, hogy egy adott speciális terület az EU része akar-e lenni vagy inkább a fenti 3 kategória valamelyikét választja, így az ezek közti változás is lehetséges. A Liszaboni Szerződés hatályba lépése előtt ehhez még EU-szerződésmódosítás kellett, ami azonban szintén megesett már.

Lássuk azt a 2 esetet, amikor ilyenfajta kilépés történt.

1982-ben Grönlandon népszavazás történt az EU-tagságról. Grönland Dánia autonóm része, így 1973-ban lett EU-tag Dánia tagságával együtt. Az 1982-es népszavazáson a szavazók 53 %-a azonban az EU-ból való kilépés mellett szavazott. A dán kormány emiatt újratárgyalta EU-tagságát, s 1985.  február 1-től Grönland megszűnt az EU része lenni, azóta az EU tengerentúli területe státuszával rendelkezik.

Guadeloupe francia tengerentúli megye (mely az EU része) két szigete, Saint Martin és Saint Barthélemy önállósultak Guadeloupe-tól, francia tengerentúli közösségek lettek, megörökölve az EU-tagságot. Azonban a két sziget egyike, Saint Barthélemy az elszakadás után megszavazta azt is, hogy ki szeretne lépni az EU-ból: ez 2012. január 1-jén lépett életbe.

Természetesen ha egy EU-tagállam területének egy része megszűnik az illető ország területének része lenni, akkor annak EU-tagsága is megszűnik, de ez nyilvánvaló. Ilyen eset lehetne, ha pl. Katalónia kilépne Spanyolország (ami egyébként nemigen valószínű).

grlnd
Grönland


brthzöld - Guadeloupe, piros - Saint Barthlemy

No comments:

Post a Comment