Saturday, December 3, 2016

Románia ünnepe

Románia nemzeti ünnepe a rendszerváltozás óta december 1., mely Románia egyesülésének napja, ami valójában azt jelenti, ez az a nap, amikor Erdély átkerült Magyarországtól Romániához.

Magyarországon ez, érthető módon, politikai ügy.

Idén mindez hisztériába fajult: a magyar Külügyminisztérium megtiltotta a magyar diplomatáknak a román ünnepen való részvételt. Abszurd, ostoba lépés. Itt az ideje felfogni: ami valakinek ünnep, az másnak esetleg nem az, s fordítva. Ez a történelem folyamata, amire hisztériával reagálni teljesen értelmetlen pótcselekvés.

Ráadásul a világ tele van országokkal, melyek nemzeti ünnepe sért egy másik országot. Finnország nemzeti ünnepe az Oroszországtól való 1917-es elszakadás napja. Az USA nemzeti ünnepe a brit uralom elleni függetlenség egyébként törvénytelen kikiáltásának a napja 1776-ból. Bulgária nemzeti ünnepe kifejezetten megalázó a törökök számára: ez ugyanis az 1878-es orosz-török békeszerződés napja, amikor a török erők elismerték a háború elvesztését, s kapituláltak az orosz haderő ellenében. A spanyol nemzeti ünnep ellen is sok tiltakozás szokott lenni egyes indián népek részéről, ez ugyanis Amerika felfedezésének napja.

Szóval nem kell pánikba esni azon, hogy Románia nemzeti ünnepe Erdély elcsatolásának napja. Érthető, hogy ez román szempontból nagy nap, hiszen ekkor egyesült az akkor már régóta román többségű Erdély Romániával. Örülni persze nem kell neki magyar szemszöggel, de hisztizni se kellene.

 

 

2 comments: