Saturday, March 12, 2016

Gágogás a lakástulajdon ellen

A nyugat egyik hatalmas fájdalma, hogy hatalmas a saját lakásban élő emberek aránya Kelet-Európában.

A hatalmas mennyiségű lakástulajdonos a kommunista diktatúra egyik pozitív öröksége. A kommunizmus tiltotta a lakáskiadást, azt tőkési életmódnak tekintette. Ezért az lakáskiadásból élők lakásait államosította, ebből lett a sok "tanácsi lakás", viszont a saját lakásban élőktől a lakást a legtöbb esetben nem vette el a rendszer. Majd a rendszer vége felé lehetővé vált a tanácsi lakások megvétele a főbérlők által. Így a saját lakásban élő emberek száma 90 % felé emelkedett a 90-es évek elejére Magyarországon.

Hasonló a helyzet egész Kelet-Európában. Kis különbségekkel, pl. Bulgáriában sosem létezett tanácsi lakás, az államosított lakásokat eleve tulajdonba adták, s az újépítésű panellakásokat is mindig tulajdonba adták, nem főbérleményként állandó használatra.

Igenám, de a nyugat nem akar sok lakástulajdonost. A lakástulajdonos már tulajdonosi érzésekkel bír, nehezebb őt ide-oda rángtani, befolyásolni, az ilyen ember veszélyesen önálló.

Ezért immár negyedszázada megy a bérlakás agresszív propagandája. Jellemzően álérvekkel, hog mennyire nem éri meg a saját lakás, mennyire gátolja a mobilitást. A kelet-európai ember viszont ezt sosem vette be, a kelet-európai ember - még a liberális, nyugatpárti ember is! - saját lakást akar, ezt fontos életviteli alapnak fogja fel.

Jelenleg az EU-ban a saját lakásban élők aránya 65 %, viszont a kelet-európai tagállamokban ez az arány átlagosan 90 % feletti. A legnagyobb Romániában: 97 %, a legkisebb Lengyelországban: 60 %. Ez az arány Magyarországon elenleg 87 %, ami csökkenés a 90-es évekhez képest, de így is nagyon magas. Ezzel szemben Németországban pl. az emberek kevesebb mint fele él saját lakásban.

Ez áll valójában a lakáshoz jutást segítő CSOK program elleni liberális propaganda mögött: hatalmas dühöt váltott ki ez a kormánytervezet, mert az eleve magas lakástulajdonosi arányt még jobban növelni fogja. Márpedig a liberális nyugatnak könnyen manipulálható, gyökértelen bérlőkre van szükség, nem büszke lakástulajdonosokra. A sok lakástulajdonos gátolja a térség kizsákmányolását, s a nemzeti vagyon átszívását nyugatra.

A nyugat helyi komprádor ügynökei, a ballibek joggal vannak elkeseredve a CSOK miatt! Bevallom, én is ezt tenném a helyükben.

 

4 comments:

  1. Mindig lebukik, hogy miféle orbánista maga ...

    "gyökértelen bérlőkre van szükség, nem büszke lakástulajdonosokra."

    Ilyet mégtán Kubaszov Gábor se tudna kimondani röhögés nélkül :o)

    Muhahaha ! ! !

    ReplyDelete
  2. Ismét egy remek cikk arról, hogy mennyire nem ért a szerző a közgazdaságtanhoz. Elég sok cikk született arról, hogy milyen fontos a mobilitás, mennyire versenyképtelen egy gazdaság röghözkötött emberekkel, vagy hogy a CSOK miképpen vándorol közvetlenül az építőiparba, megkerülve a hivatalosan kedvezményezett családokat, ráadásul újabb túlzott eladósodottsághoz vezet. Persze aki csak fideszpropagandát olvas, attól ne várjunk mélyelemzést vagy független tájékoztatást.

    ReplyDelete
  3. S mi a fontosabb: az ember vagy a mobilitás? Fideszes propaganda lenne a humanizmus? Nem hiszem, nincs azért ennyire jó véleményem a Fideszről...

    ReplyDelete
  4. Semmiféle vagy kapcsolat nincs a kettő között, a költözésre hajlandó emberek életminősége sokkal jobb a röghöz kötöttekénél. A humanizmusnak semmi köze a lakástulajdonhoz. Normális minőségű lakhatás nem csak saját ingatlanban lehet, de persze mindenkinek szíve-joga eldönteni hogy mit szeretne. Állami beavatkozással a rosszabb irányba terelni őket viszont hiba. Egyébként az állami beavatkozás eddig tipikusan rosszabb minőségű ingatlanokat szült, lásd a remek konstrukciójú panelházakat. A CSOKKal is csak rettenetes minőségű házak fognak épülni méregdrágán.

    ReplyDelete