Tuesday, May 24, 2016

A választókerületek manipulálása

Gyakori ballib érv, hogy a Fidesz manipulálta a választókerületeket 2010 után, ezzel segítette elő saját 2014-es győzelmét.

Ahhoz, hogy értelme legyen a választókerületelet manipulálni, van egy nagyon fontos feltétel azonban: szükséges, hogy legyenek politikailag stabil választókerületek. Ha ilyenek nincsenek, semmi értelme manipulálni (változtatni a választókerületek határait), hiszen az eredmény megjósolhatatlan.

Mivel 1990-2010 között az egyéni választókerületek száma azonos volt és területük sem változott, könnyű a dolgunk. Nézzük meg, hogy a 1990-2010 között létezett 176 választókerület közül hány politikailag stabil van, azaz olyan, mely mindig ugyanarra az irányzatra szavazott.

A 176 választókerületből 110 teljesen instabil, azaz nem állapítható meg stabil politikai szavazás bennük - mindig másra szavaztak. Nincs mit manipulálni Fidesz szempontból.

9 választókerület masszívan nem ballib, ezekben a ballibek sosem tudtak nyerni.  Itt sincs mit manipulálni Fidesz szempontból.

43 választókerület erősen nem ballib, ezekben a ballibek csak 1994-ben, csúcspontjukon tudtak nyerni, minden más alkalommal nem ballib erők nyertek.  Itt sincs mit manipulálni Fidesz szempontból.

Eddig összesen 162 választókerületnél tartunk, ahol a Fidesz "manipulátorainak" semmi dolguk.

Marad tehát 14 választókerület, ahol érdemes lenne manipulálni. Ezek azok a választókerületek, melyek masszívan vagy erősen ballibek.

2 választókerület van, ahol mindig  a ballibek nyertek, ezek a budapesti 19. és 20. választókerület (ezek a XIII. ker. egy részét ölelik fel). Továbbá van 12 olyan választókerület, ahol a Fidesz csak népszerűsége csúcsán, 2010-ben tudott nyerni, minden más alkalommal ballib jelölt nyert. Ezek:

Baranya 3. - Pécs 3. - a jelenlegi 1. evk. és a 4. vk. egy része, az egyikben a ballib jelölt 5 %-kal, a másikban 17 %-kal maradt le,
Borsod-Abaúj-Zemplén 11. - Szerencs - a jelenlegi 6. egy része, a ballib jelölt 17 %-kal maradt le, harmadik lett,
Budapest 6. - IV. ker. 2., XV. ker. 1. - 2014-ben ballib győzelem született, lásd lentebb,
Budapest 22. - XIV. ker. 2. - 2014-ben ballib győzelem született, lásd lentebb,
Budapest 23. - XV. ker. 2. - a jelenlegi 12. evk. egy része, a ballib jelölt kevesebb mint 1 %-kal maradt le,
Budapest 31. - XXI. ker. 2. - 2014-ben ballib győzelem született, lásd lentebb,
Heves 4. - Hatvan - a jelenlegi 3. evk. egy része, a ballib jelölt 20 %-kal maradt le,
Jász-Nagykun-Szolnok 1. - Jászberény - a jelenlegi 2. egy része, a ballib jelölt 22 %-kal maradt le, harmadik lett,
Komárom-Esztergom 1. - Tatabánya - a jelenlegi 1. evk. egy része, a ballib jelölt 11 %-kal maradt le,
Komárom-Esztergom 3. - Kisbér - a jelenlegi 3. evk. egy része, a ballib jelölt 23 %-kal maradt le,
Pest 12. - Szigetszentmiklós - a jelenlegi 8. evk. és a 11. evk. egy része, a ballib jelölt 8 %-kal maradt le,
Somogy 1. - Kaposvár 1. - a jelenlegi 1. evk. egy része, a ballib jelölt 12 %-kal maradt le,


Tételezzük fel, hogy a választókerületek 176-ról 106-ra csökkentése során (ez 2011-ben zajlott, a 2014-es választások már az új rendszerben történtek) az összes ilyen választókerület határa úgy lett módosítva, hogy az a Fidesznek kedvezzen valamilyen módon.

Ahol a ballib jelölt 15 %-nál kevesebbet maradt le, tételezzük fel, hogy nyerhetett volna a régi rendszerben. Lássuk hány ilyen körzet van. A fentiekből látható: 5 darab! 5 a 106-ból.

A 2014-es választásokon ballib győzelem 10 választókerületben született, ezek:

Borsod-Abaúj-Zemplén 2. evk. - ez a korábbi 2 evk. és 4. evk., valamint a 3. egy része, mind a három ingadozó volt, most  ballib győzelem születt,


Budapest 5. evk. - ez a korábbi 6 . és 7. evk,, instabil politikailag, most éppen ballib nyereség születt,


Budapest 7. evk. - ez a korábbi 19 . és 20. evk, nagyobb része, mindig ballib volt (ez az a két választókerület, ahol csak ballibek nyertek, minden választáson), s most is éppen ballib győzelem születt,


Budapest 8. evk. - ez a korábbi 21. evk. és a korábbi 22. evk, nagyobb része, az előbbi instabil volt politikailag, míg a másik erősen ballib volt, most ballib győzelem születt,


Budapest 9. evk. - ez a korábbi 14. evk. és a korábbi 28. evk, nagyobb része, mindkettő instabil volt politikailag, most  ballib győzelem születt,


Budapest 10.evk. - ez a korábbi 3. evk. és a korábbi 4. evk, része, mindkettő instabil volt politikailag, most  ballib győzelem születt,


Budapest 11. evk. - ez a korábbi 5. evk. és a korábbi 20. evk, nagyobb része, az előbbi erősen ballib volt politikailag, míg mindig ballib volt, most ballib győzelem születt,


Budapest 16. evk. - ez a korábbi 13. evk. és a korábbi 28. evk, nagyobb része, mindkettő instabil volt politikailag, most  ballib győzelem születt,


Budapest 17. evk. -  ez a korábbi 29. evk. egy része, valami a korábbo 30. és 31. evk, volt, ezek közül a 31. erősen ballib volt, a másik kettő ingadozó, most  ballib győzelem születt,


Csongrád 1. evk. - ez a korábbi 1 evk. és a 3. egy része, mindkettő ingadozó volt, most  ballib győzelem születt.


Azaz megállapítható: a ballibek az új rendszerben ugyanúgy nyertek ott, ahol korábban is nagyon erősek voltak. Azoknak a választókerületeknek a száma pedig, ahol a választókerület határainak más módon való megállapítása esetén a ballib jelölt esetleg nyerésre esélyes lehetett volna összesen 5.

Azaz a parlamentáris választások eredményen mindez nem változtatott volna, egyszerűen a fideszes és ballib egyéni képviselők közti arány nem a jelenlegi 96:10 lett volna, hanem 91:15. S tegyük hozzá: már ez is csak egy feltételezés.

31 comments:

  1. Ha választásra jogosultaknak csupán 45 %-a megy el szavazni,akkor nincs miről beszélni valóban!
    A fidesznek van kb.2 millió választója,akik közül 90% elmegy a fideszre szavazni,mert léte a fidesz győzelmétől függ!Innen nem is kell tovább elemezni,hiszen a baloldal,és a liberális oldal nem kötötte magához a szavazókat létének biztonságával,ezért egy rágalomhadjárat,és egy összefogási képtelenség továbbra is garantálja a fidesz győzelmét!!
    Ráadásul van két olyan fontos szempont,amiben a fidesz megelőzte,nagyon okosan, a ballibeket!Mégpedig a hamis ígéretek tálalásában,olyan jelszavakkal,amelyeket a baloldaltól lopott el,és a baloldal démonizálásában,amiben,nagyon ostoba módon,maga a baloldal is részes!Tagadja a baloldali múltat,hazug módon rágalmazza a szocializmust,ami tulajdonképpen öntököndöfés,így a fidesznek nincs más dolga,mint pár nyuggert,cigányt felbiztatni,hogy lehet kézcsókra járulni!
    És máris óriási az előnye!
    Gyurcsány hiába mondja,hogy le kell győzni a fideszt,és

    ReplyDelete
  2. folyt...újjá kell építeni az országot,ha emögött csak vér ,és könnyek vannak,mert még egyszer nem lesz olyan,mint a II.VH. után,hpgy pusztán lelkesedésből,a megúszott háború borzalmaitól való szabadulás miatt,kommunista lelkesítéssel újjáépítsék az országot, Gyurcsánynak,Orbánnak,Csányinak,és ki tudja,még milyen aljas szocializmusból pattant,és Nyugatról visszajött oligarchának,grófnak,bárónak!!

    ReplyDelete
  3. "Azaz a parlamentáris választások eredményen mindez nem változtatott volna, egyszerűen a fideszes és ballib egyéni képviselők közti arány nem a jelenlegi 96:10 lett volna, hanem 91:15. S tegyük hozzá: már ez is csak egy feltételezés."

    Látható, hogy sok esetben milyen kis számú szavazaton múlik hogy ki kormányoz.

    Tehát aki bármilyen előnyt megszerez a választások bármilyen manipulálásával, az csaló.

    És a választások manipulálása nem merül ki csak ebben.

    Ott a sajtó kivásárlása lopott állami pénzből, a választást ellenőrző szervek fideszesítése, stb, stb.

    Mindebből csupán az a következtetés vonható le, hogy csaló tolvaj gazemberek.

    ReplyDelete
  4. Кis különbség akkor lehet releváns, ha két közel azonos támogatottságú párt között megy a küzdelem, lásd 1998 vagy 2002 vagy 2006 esetét. De ez nem állt fenn 2014-ben, akkor egy nagy és egy közepes párt harcolt egymással.

    ReplyDelete
  5. Hát persze. A FIDESZ arra készül, amikor már a saját macskája se szavazna Orbánra. Hogy maradhat akkor is hatalomban.

    A húsz év megmaradt részében.

    ReplyDelete
  6. "Csak egyszer kell nyerni, de akkor nagyon ..."

    ReplyDelete
  7. A jelenlegi választási rendszer nem a Fidesznek kedvez, azaz ennek semmi értelme.

    ReplyDelete
  8. Azt, hogy hol kell meghúzni a határokat, hogy az a FIDESZnek kedvezzen, az szakértelmet igénylő kérdés. A lopott pénzből futotta szakértőkre.

    És ez csak az egyik választással összefüggő csalásuk.

    Mindegyik csalás egyenként, darabonként hoz minimum pár százalékot.

    A sajtó kivásárlása lopott pénzből az hozza egyébként a legtöbbet.

    Persze csak ha nem fideszes hülyékre bízzák.

    ReplyDelete
  9. A cikk pont azt bizonyítja: semmi értelme játszani a választókerületek határával.

    ReplyDelete
  10. A cikked abból indul ki, hogy az emberek ideológiára szavaznak és nem pártra. Sajnos ez hibás. És az adathalmaz is hibás amin dolgozol, a korábbi választásokból tényleg nem lehet következtetni egy négy évvel későbbi eredményére. A Fidesznek azonban naprakész statisztikái vannak a rájuk és ellenük szavazókról (kubatov lista), így frissen, az aktuális trendeknek megfelelően tudták módosítani a választókerületeket. Ügyes húzás volt, nagyon szép előnyre tettek szert, bár nem túl etikus módon. Ezt másodjára szerencsére nem tudják eljátszani. És bár az emberek manipulálásában tényleg nagyon jók, sajnos tudnak annyira szarul kormányozni hogy ilyen trükk nélkül még 50%uk se legyen többet a parlamentben.

    ReplyDelete
  11. Elfeljted, hogy eddig összesen egyszer lettek módosítva a választókerületek, 2011-ban. Azaz nem igaz, hogy ez bármikor megtehető lenne. Eleve nem kell manipulálni semmit, ha a Fidesz fő ellenfele két feleakkora párt. A magyar választási rendszer ilyen esetben masszívan jutalmazza az első pártot - 1990 óta ez van.

    ReplyDelete
  12. Ki mondta hogy bármikor megtehetik? Már megint másfelé kalandozol és nem a kommentre reagálsz, csak írsz valamit hogy ne hagyd szó nélkül. Ettől még a fenti firkálmányod alapjaiban hibás, ezt meg sem próbáltad cáfolni.

    ReplyDelete
  13. Bocs. Véletlenül megnyomtam a lefelé mutató ujjú gombot.

    A választási kerületek határa a csalásban csak az egyik tétel. Ott van az összes többi trükk is. Például az is, hogy a nyugaton munkát vállalók szavazását megnehezítették, a romániai fideszesekét és nyilasokét megkönnyítették, és az összes többi gennyes trükk.

    Minden ilyen trükk egyenként hoz nekik pár százalékot. Összességében bőven elég lehet a választási csalással megszerzett győzelemhez. Erre készülnek ezek a mocskok.

    ReplyDelete
  14. Nincs a világon olyan választási rendszere, melyben egy 15 %-os népszerűségű párt nyerni tudna. S vicces, amikor ugyanez a párt azt hiszi, csalással lett legyőzve. Az összes említett "csalás" egyike se csalás. Réadésul amit mondasz, nem is igaz: a külföldön lévők szavazását nem a Fidesz találta ki ilyenre, régóta ez a szabály.

    ReplyDelete
  15. Nem írtál konkrét érvet, nincs mit megcáfolnom.

    ReplyDelete
  16. Ja persze, az hogy leírom hogy a cikked alapfeltevése miért hibás az nálad nem érv. Muhaha

    ReplyDelete
  17. Érved éppen engem igazol: hiszen azt állítod, nem lehet tudni ki mire fog szavazni x évben az x-4 eredményénől. Ha így van, akkor képtelenség manipulálni. Cikkem ugyanezt állítja: nincsenek szinte stabil választókerületek. Mi akkor a gondod?

    ReplyDelete
  18. x-4 évből nem lehet következtetni: igaz.
    Fidesz x-4 évből következtet: hamis
    Fidesz nem maniupulált: hamis

    Állítottál egy tök irreleváns dolgot, ami semmilyen ok-okozati összefüggésben nincs a Fidesz választási manipulációjával. És még felfogni is képtelen vagy hogy hol vétetted az érvelési hibát.

    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

    ReplyDelete
  19. Tévedsz. Nem lehet manipulálni azt, ami nem manipulálható.

    ReplyDelete
  20. Köszönöm hogy leírtál egy mondatot ami semmilyen információt nem hordoz. Vagy birkaként fogalmazva: nem hordoz információt, ami nem hordoz információt.

    Kár hogy ettől még ugyanolyan tévedés/hazugság a cikked és a kommentjeid.

    ReplyDelete
  21. De, van. Angliában és Franciaországban is. Például annak idején egy gaullistát 27000-en választottak be a parlamentbe, egy kommunistát meg 120 ezren.

    Magyarországon nincs ilyen, de ami van, az is elég egy kiegyensúlyozott helyzetben a fidesz győzelemhez.

    Téved: a választási törvény egy egységes törvény. Azon belül szerepel a nyugati munkavállalók és az erdélyi fideszesek, nyilasok megkülönböztetése.

    ReplyDelete
  22. Kiegyensúlyozott helyzetben a Fidesz nem tudna többséget szerezni. Pont azért tud, mert a helyzet kiegyensúlyozatlan.

    ReplyDelete
  23. Maga tényleg fidesznyik lett. Hajtogatja mint a papagáj amit köll, a többit elereszti a füle mellett mintha el se hangzott volna.

    ReplyDelete
  24. Sajnos nem hallottam ellenérvet. Az, hogy igazságtalan, hogy a 15 %-os támogatottságú ballibeknek miért nincs kétharmadjuk nem igazán érv,

    ReplyDelete
  25. Ide írom a választ, mert idegesít ez az egyre vékonyodó kommenthely.

    A fidesz választási csalásában feltehetően a választási körzetek manipulálása csak néhány százalékot hoz. De ha minden csalási elem hoz egyenként pár százalékot, akkor az összességében akár több tucat százalékot is elérhet.

    A legfontosabb és legtöbbet hozó elem a sajtó lenyúlása volt a gyarmattartóink segedelmével lopott közpénzből és grippen alkatrészekből.

    Aztán ott a fidesz propaganda állami pénzből. Óriás plakátok, MTV megszállása, TV2 kistafírozása a lopott pénzből.

    Aztán ott a külföldön tartózkodók közötti különbségtétel. A fideszes és nyilas szavazók szavazásának megkönnyítése, a nyugaton munkát vállalók szavazásának megnehezítése.

    Aztán ott a választás tisztaságáért felelős szervek bekebelezése. Beleértve az OVB-t, legfőbb ügyészséget.

    És a többi, és a többi ...

    Úgyhogy mivel mindez már 2014-ben is megvolt, én azt se tudom, nyert-e a fidesz egyáltalán 2014-ben.

    ReplyDelete
  26. Bárhogy is csavarod: a választásokat az dönti el, kit akarnak a kisemberek.

    ReplyDelete
  27. Baromság. Ez sehol sincs így. A kisember arra szavaz, amerre irányítják. Konkrétan: amerre a média irányítja.

    A nemzetközi nagytőke a FIDESZt támogatja. Hagyta, hogy a FIDESZ a lopott pénzből bevásároljon a médiapiacon.

    A tulajdonában lévő ellenzéki sajtót meg MOST (egyelőre) visszafogja.

    A választási körzetek átszabása komoly szakértői kérdés. Nem olyan bénázás, mint amit maga itt előadott.
    Ennek az egy tételnek valóban pár százalék a folyomány, de nem csak ez az egy tétel van.

    ReplyDelete
  28. A nemzetközi nagytőke kedvence a magyar "baloldal", a Fidesz rosszabb számukra. De az adott helyzetben a nagytőke nyilván inkább kibékül az adott állapottal, s ez lesz mindaddig, míg a Fidesz nem lép át egy adott határt.

    ReplyDelete
  29. egy kis törtenelem.
    Fidesz legutobb 44-45 % ert el. Merkel szinten. Mindket rendszerben kiesnek az 5 % alatti partok, a korrekcio utan Merkelnek kb. 48 % lett es a legnagyobb rivalisaval (SPD) kellett nagykoaliciora lepnie, mert nem volt tobbsege.
    Fidesz a kis partok kihagyasa utan a szavazatok alapjan kb. 45-46 %-ra jutott a parlamenti ülesmegosztas alapjan. Mi lett az erredmeny? Tudjuk: ketharmad.

    ReplyDelete
  30. Az ok: a német rendszer arányos, a magyar nem az.

    ReplyDelete
  31. "A nemzetközi nagytőke kedvence a magyar “baloldal”"

    Akkor őket támogatnák, nem hagyták volna az SZDSZ szétesését, az MSZP teljes elszegényedését.

    Legutóbb Simicska kapcsán derült ki, hogy a plakátcégében jelentős német pénz van.

    A FIDESZ multiellenessége csupán a szokásos hazugságuk.

    Ha nem így lenne, mutogatnák a számokat, hogy 2009-ben csak ennyit fizettek a multik, ma meg vagy 2010-ben a kétszeresét.

    Az hogy nem mutogatják, annak a bizonyítéka, hogy valójában fordítva van.

    És a FIDESZ a nemzetközi nagytőke legjobb ölebe Magyarországon. És soha ennyit még nem talicskáztak ki.

    ReplyDelete